ΤΕΡΜΙΤΕΣ

ΤΕΡΜΙΤΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΕΡΜΙΤΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS

Είναι κατανοητό, ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι όταν ανακαλύψουν ότι έχουν προσβολή από τερμίτες. Ευτυχώς, η τεχνολογία έχει κάνει αλματώδη βήματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Οι τερμίτες είναι ιδιαίτερα επίμονα παράσιτα και η καταπολέμησή τους  προκαλεί πάντα ενδιαφέρον. Γι’ αυτό Η εταιρεία απολυμάνσεων απεντομώσεων & μυοκτονιών exterminators.gr στην Αθήνα  δρα προληπτικά και θεραπευτικά ώστε να διασωθεί το πολύτιμο ξύλο μας και να εμποδίσουμε τα έντομα να προσβάλλουν και τα υπόλοιπα ξύλα του χώρου μας.

Επιλογές θεραπείας ΠΡΟΛΗΨΗΣ τερμιτών 

Οι θεραπείες μας για τους τερμίτες περιλαμβάνουν τρεις προληπτικές τεχνικές για την προστασία του σπιτιού σας από αυτά τα καταστροφικά έντομα.

 • Δολώματα: Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείψουν ολόκληρες αποικίες τερμιτών μέσα και γύρω από το σπίτι σας. Οι τερμίτες καταναλώνουν το δόλωμα και στη συνέχεια το μοιράζονται με άλλα μέλη της αποικίας.
 • Θεραπεία στο έδαφος: Eφαρμόζεται  απευθείας στο έδαφος με υγρά τερμιτοκτόνα  γύρω από το σπίτι σας. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα φράγμα που εξαλείφει τους τερμίτες μόλις έλθουν σε επαφή με το υλικό.
 • Θεραπείες ξύλου: Μετά την τοποθέτηση ξύλινων τμημάτων ή κατασκευών είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται για την επάλειψή τους βερνίκι που να περιέχει τερμιτοκτόνα. Επιπλέον είναι σημαντικός ο κατάλληλος σχεδιασμός των κατασκευών ώστε να περιορίζεται η έκθεση του ξύλου σε υγρασία.

Επιλογές θεραπείας ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ τερμιτών

Ήδη έχουν εμφανιστεί τερμίτες; Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και θεραπεία.

 • Θεραπεία T.T.R (trap-treat-release): Με τη μέθοδο T.T.R ή μέθοδο της Τροφάλλαξης επεμβαίνουμε με ασφάλεια στη ζωή των τερμιτών με μία δραστική ουσία που δεν ανιχνεύεται από τα έντομα και μεταφέρεται από τα ίδια σε ολόκληρο τον πληθυσμό τους και έτσι «μολύνεται» σταδιακά όλη η αποικία.
 • ΥποκαπνισμόςΑυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν οι μολύνσεις βρίσκονται σε κρυμμένες ή απρόσιτες περιοχές και εξασφαλίζει  100%  αντιμετώπιση των τερμιτών ακόμα και  αν οι προσβολές είναι ορατές ή όχι.
 • Επίχρισμα με gel: Η εντομοκτόνος ουσία που περιέχει το gel, διεισδύει έως και 5-6 εκατοστά στο εσωτερικό του ξύλου και θανατώνει το έντομο.

Η ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΕΡΜΙΤΩΝ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

Για την Exterminators η πρωταρχική ενέργεια που θα κάνει, για την καταπολέμηση τερμιτών είναι:

 • Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση του χώρου, για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής. Με την χρήση ειδικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας όπως, κάμερες θερμικής απεικόνισης (Thermal image termites detection), ανιχνευτές κίνησης (TermatracT3i) , τηλεσκοπικές κάμερες (borescope), φακούς υπεριωδών ακτίνων, θερμόμετρα IR, μετρητές υγρασίας και άλλα συστήματα ανίχνευσης τερμιτών μας βοηθά στην διαπίστωση της παρουσίας τους για την άμεση λήψη μέτρων.
 • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων εφαρμόζεται η μέθοδος καταπολέμησης στις επικίνδυνες περιοχές και σημεία, περιμετρικά, στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων και επεμβαίνουμε στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν  κρυμμένα παράσιτα  και τα αυγά τους με ειδικά εντομοκτόνα.
 • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε  την καλύτερη δυνατή συντήρηση για τον χώρο σας.

Αυτός είναι ο τρόπος της Exterminators

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΕΡΜΙΤΩΝ 

Εντοπίστε την προσβολή από τερμίτες με ακρίβεια χωρίς ανώφελες βλάβες! 

 

Ανακαλύψτε τι κρύβεται πίσω από τους τοίχους σας και άλλες επιφάνειες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να γίνουν ορατές με γυμνό μάτι, φτάνοντας στην ρίζα του προβλήματος!

Αναγνωρίζουμε τυχόν σημάδια ενεργών επιβλαβών οργανισμών, την έντονη δραστηριότητά τους, πιθανά σημεία εισόδου τους αλλά και πηγές υγρασίας που μπορεί να τα προσελκύσουν στην ιδιοκτησία σας. Η εύρεση κρυφών εστιών  και η αφανής  δραστηριότητα των παρασίτων  μπορεί να είναι δύσκολη. Αλλά επιθεωρώντας  τους χώρους με τη θερμική κάμερα είναι εύκολο πλέον να εντοπίσουμε αυτές τις εστίες και να χρησιμοποιήσουμε το αποτελεσματικότερο πρόγραμμα εξάλειψής τους. Η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης μας επιτρέπει να παρέχουμε ακριβείς αναφορές σε κάθε περιοχή της ιδιοκτησίας. Μάθετε περισσότερα>>

 

Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟYΣ ΤΕΡΜΙΤΕΣ!

Με πάνω από 70 χρόνια εμπειρίας ελέγχου τερμιτών και άριστα εκπαιδευμένους τεχνικούς, η Exterminators είναι η εταιρεία την οποία μπορείτε να εμπιστευτείτε για να προστατέψετε το σπίτι σας. Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και με τις περιπτώσεις που έχουμε αντιμετωπίσει με τερμίτες σε Ελλάδα και Κύπρο δίνουμε εγγύηση καταπολέμησης 100% και παρακολουθούμε την πορεία της απεντόμωσης  επ’ αορίστου χρόνου.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.

 

 

ΤΕΡΜΙΤΕΣ:  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ,  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ,  ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ  ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΤΕΡΜΙΤΕΣ

Οι τερμίτες είναι παρασιτικά έντομα, πραγματική απειλή, γιατί εκτός από τις ζημίες που προκαλούν στη φύση, αποτελούν και το σπουδαιότερο εχθρό των κατεργασμένων ξύλων. Ανήκουν σε αρχαία οικογένεια εντόμων που χρονολογείται πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια. Μια μόνο βασίλισσα μπορεί να γεννήσει χιλιάδες αυγά τη μέρα και να ζήσει μεταξύ 30-50 χρόνια.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι τερμίτες είναι έντομα που ανήκουν στην οικογένεια των Ισόπτερων. Τα ισόπτερα περιλαμβάνουν περί τα 2.300 είδη. Συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια, καθώς είναι και εκείνα κοινωνικά έντομα. Ονομάζονται και «Λευκά Μυρμήγκια». Η τροφή τους είναι κυρίως ξύλο και φυτική ύλη. Η κοινωνία τους περιλαμβάνει τις τάξεις των εργατών, των στρατιωτών και των αναπαραγωγών. Ζουν σε θερμές περιοχές (σαβάνες), όπως στην Αφρική, την Νότια Αμερική και τη Νότια Ευρώπη. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε κτίρια, δάση και φυτείες. Οι τερμίτες έχουν δαγκάνες και τα σώματα τους έχουν μήκος περίπου 1 εκατοστό. Συνήθως ζουν σε υπόγεια τούνελ και μόνο μια ομάδα βγαίνει έξω την άνοιξη η οποία βγάζει φτερά σε αναζήτηση νέας περιοχής για  δημιουργία φωλιάς. Τα σώματα της φτερωτής ομάδας είναι πιο σκούρα ενώ οι εργάτες έχουν υπόλευκο χρώμα.  Η ομάδα αποβάλλει τα φτερά της μόλις εγκατασταθεί σε καινούρια φωλιά και αρχίζει την δημιουργία τούνελ. Είναι κοινωνικά έντομα και μια αποικία τους μπορεί να έχει από μερικές εκατοντάδες μέχρι αρκετά εκατομμύρια μέλη.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Οι τερμίτες είναι κοινωνικά έντομα όπως οι μέλισσες και τα μυρμήγκια. Ζουν αποκλειστικά σε ξηρό και υγιές ξύλο. Σχηματίζουν μικρότερες αποικίες και αντέχουν σε ακραίες τιμές υγρασίας και θερμοκρασίας. Μεταφέρονται στις κατοικίες με την ξυλεία ή τα έπιπλα αλλά και μέσω σμηνουργίας δηλ. με έξοδο των πτερωτών από τις φωλιές λόγω διαφόρων παραγόντων. Μόνο οι εργάτες μπορούν να τρέφονται από μόνοι τους. Οι άλλες κάστες και οι νύμφες πρέπει να παίρνουν τροφή, κατά κανόνα από τους εργάτες. Η τροφή αυτή περιέχει σίελο και πεπτικές ουσίες. Παραδίδεται από στόμα σε στόμα ή από έδρα σε στόμα. Κατά κανόνα οι εργάτες τρέφονται από ξύλο, αλλά συναντούμε και ειδίκευση σε άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ξηρά αγρωστώδη, μύκητες, φύλλα, χώμα με φυτικά κατάλοιπα, κόπρο από φυτοφάγα. Για αυτό το λόγο χρειάζονται συμβιούντες, οι οποίοι διασπούν την κυτταρίνη.

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Οι εργάτες και οι οπλίτες ζουν περίπου ένα έως δύο χρόνια. Η Βασίλισσα της αποικίας μπορεί να επιβιώσει για πάνω από 25 χρόνια κάτω από ιδανικές συνθήκες. Η βασίλισσα είναι υπεύθυνη για την δημιουργία της αποικίας και είναι η μητέρα όλων των μελών της κοινωνίας. Ο σκοπός της είναι μόνο να γεννάει αυγά και κατά την διάρκεια της ζωής της μπορεί να γεννήσει εκατομμύρια. Το μέγεθός της  είναι πολύ μεγάλο και οφείλεται στην κοιλιά της που είναι γεμάτη με δεκάδες χιλιάδες αυγά. Η βασίλισσα αποτελεί το κέντρο της αποικίας και στα περισσότερα είδη υπάρχει μόνο μία ανά κοινωνία.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μια ώριμη βασίλισσα μπορεί να γεννήσει χιλιάδες αυγά κάθε χρόνο. Η νύμφη προέρχεται απευθείας από το αυγό. Οι συνοδοί – εργάτες δίνουν στις νύμφες έτοιμη τροφή για τις πρώτες δύο εβδομάδες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα μέσω της απολέπισης να γίνουν εργάτες, οπλίτες, αναπαραγωγικά ή δευτερεύοντα αναπαραγωγικά (ανάλογα με τις ανάγκες της αποικίας). Πολλαπλασιάζονται από μια βασίλισσα η οποία γεννά μέχρι και μερικές χιλιάδες αυγά την ημέρα.

 

ΤΕΡΜΙΤΕΣ: ΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ 

Γιατί πρέπει να ανησυχείτε; 

 

Οι τερμίτες είναι καταστροφικά παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές εκατομμυρίων στις ιδιοκτησίες σας. Αν οι τερμίτες μπουν στο σπίτι σας, η θεραπεία και οι επισκευές μπορεί να σας κοστίσουν μια περιουσία! Οι τερμίτες θεωρούνται ως τα πιο καταστροφικά παράσιτα έντομα στον κόσμο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στους τερμίτες είναι πως ζουν κρυφά και κατά κανόνα γίνονται αντιληπτοί μόνο όταν είναι πολύ αργά. Πολλά κτίρια και κατασκευές καταστρέφονται από αυτά τα παράσιτα κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα, πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος.  Οι τερμίτες είναι ένα είδος εντόμων που καταναλώνει ξύλο και διαφορά άλλα υλικά που περιέχουν κυτταρίνη σαν τροφή. Οι ζημιές από τους τερμίτες που στην ουσία αποδυναμώνουν το ξύλο, ίσως να επιφέρουν πολυέξοδες επισκευές ή ακόμα και δομικές καταστροφές των κτηριακών εγκαταστάσεων

 

ΟΙ ΤΕΡΜΙΤΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 3 ΚΑΣΤΕΣ

Μία αποικία τερμιτών ζει συνεργατικά με ανάμεικτες ομάδες (κάστες). Τα άτομα μιας αποικίας διαφέρουν στην μορφή και την λειτουργία τους. Βασικές μορφές τερμιτών είναι οι Εργάτες, οι οπλίτες τα πτερωτά αναπαραγωγικά άτομα ή σμηνουργοί, η βασίλισσα και ο βασιλιάς. Ο αριθμός των ατόμων μιας κάστας εξαρτάται από της ανάγκες τις αποικίας. Διαχωρίζονται σε 3 κάστες ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες της αποικίας που καθορίζονται από τη βασίλισσα και είναι:

 • Εργάτες: Μικρό μέγεθος (3-5χιλ.), σώμα μαλακό, ωχρόλευκο, δεν έχουν πτέρυγες, διαθέτουν γνάθους και είναι τυφλοί. Φροντίζουν για τα πάντα μέσα στην αποικία.
 • Οπλίτες: Λίγο μεγαλύτερο μέγεθος, χρώμα καστανοκίτρινο με μεγάλες και ισχυρές γνάθους. Είναι τυφλοί και άπτεροι. Έχουν καθαρά αμυντικό και επιθετικό ρόλο.
 • Αναπαραγωγικά: Έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, διαθέτουν πτέρυγες και εκτελούν σμηνουργίες για αναπαραγωγή αργά το καλοκαίρι ή την άνοιξη.
 • Βασιλιάς: Το αναπαραγωγικό έντομο που θα παραμείνει, με συνεχείς συζεύξεις, μαζί με τη βασίλισσα στον νυμφικό θάλαμο μέχρι τέλους της ζωής του.
 • Βασίλισσα: Το μόνο άτομο που ωοτοκεί. Με πολλαπλές συζεύξεις γεμίζει η κοιλιά του με πολυάριθμα ωά, ώστε διογκώνεται σε μεγάλον βαθμό.

Οι τερμίτες είναι πολυμορφικοί. Στείροι εργάτες (Θηλυκά και αρσενικά), στείροι στρατιώτες (Θηλυκά και αρσενικά) και αναπαραγωγικά άτομα έχουν όμως πολλά κοινά. Το σώμα είναι μαλακό, λευκό, μόνο το κεφάλι κατά μέρος ή ολόκληρο έχει το χρώμα του κεχριμπαριού. Στο κεφάλι εκφύονται δυο νηματοειδείς κεραίες. Οι σύνθετοι οφθαλμοί μπορεί να είναι πολύ απλοί και οφθαλμίδια μπορεί να λείπουν. Τα στοματικά μόρια είναι μασητικού τύπου. Στις στείρες κάστες είναι πιο επιβλητικά. Τα πόδια έχουν μακρά ισχία και οι ταρσοί σχεδόν σε όλες τις οικογένειες είναι τετραμερείς. Η κοιλιά αποτελείται από δέκα δακτυλίους και με λίγες εξαιρέσεις καταλήγει σε ένα ζεύγος κερκιδίων (ή κέρκων). Οι κέρκοι έχουν μόνο λίγα άρθρα. Κατά κανόνα εξωτερικά γεννητικά όργανα απουσιάζουν.

 

ΟΙ ΤΕΡΜΙΤΕΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ 3 ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗ:

Coptotermes spp.

Subterranean (Υπόγειοι τερμίτες)  

Περιγραφή: Eίναι οι πιο διαδεδομένοι και καταστρεπτικοί. Ζουν μέσα στο έδαφος και ορύσσουν περάσματα μέχρι να προσεγγίσουν ξύλο ή κυταρρινούχα υλικά πάνω από το έδαφος. Η προσβολή δεν είναι φανερή εφόσον το ξύλο εμφανίζεται εξωτερικά ανέπαφο.

Μορφολογία: Τα αναπαραγωγικά τέλεια έχουν μήκος σώματος 5-7χιλ. με κάθε πτέρυγα 9χιλ. με χρώμα στιλπνό καστανό, με πτέρυγες καστανόγκριζες. Κεραίες και ταρσοί ωχρόλευκοι. Το βασιλικό ζεύγος έχει επιμήκεις, μεμβρανώδεις πτέρυγες με ελαφρώς γκρίζο χρώμα. Οι εργάτες, 4,5χιλ., τυφλοί με ωχροκίτρινο σώμα και χωρίς πτέρυγες. Οι οπλίτες, περίπου 6,5χιλ., ωχρόλευκλοι με κεφαλή καστανή και ισχυρές γνάθους.

Βιολογικός κύκλος: Η βασίλισσα, μπορεί να ζήσει μέχρι και 12 χρόνια! Σμηνουργία συνήθως Απρίλιο έως Ιούνιο. Ελκύονται κυρίως από μουχλιασμένο ή φρεσκοκομμένο ξύλο. Φωλιές και στοές σε μικρό βάθος στο έδαφος. Δεν παράγουν σχηματισμένα περιττώματα, αλλά υδαρή που μαζί με πηλό, σχηματίζουν ”χωμάτινους αγωγούς” για προστασία τους από εχθρούς και το φως.

Προσβολές: Σχεδόν όλα τα είδη ξύλου σε κατασκευές και κατοικίες αλλά και βιβλία, χαρτικά, χαρτόνια και κάθε κυτταρινούχο υλικό.

 

Cryptotermes spp.

Drywood (Ξηρής ξυλείας)  

Περιγραφή: Oι τερμίτες  αυτού του είδους ζουν σε ξηρό και υγιές ξύλο. Η προσβολή εμφανίζεται με τη σωρό από μικρά σε μορφή περιττωμάτων και φτιάχνουν τις στοές τους μέσα στο ξύλο και όχι στο έδαφος.

Μορφολογία: Τα αναπαραγωγικά τέλεια έχουν μήκος σώματος 6-8χιλ. με κάθε πτέρυγα 10χιλ. Το γενικό χρώμα είναι καστανόμαυρο με μόνο τον προθώρακα κίτρινο προς πορτοκαλί. Κεραίες και ταρσοί ωχρόλευκοι. Το βασιλικό ζεύγος έχει πιο χιτινισμένο σώμα και επιμήκεις, στενές μεμβρανώδεις πτέρυγες με ελαφρώς γκρίζο χρώμα. Οι εργάτες, 4-6χιλ., τυφλοί με ωχροκίτρινο σώμα και χωρίς πτέρυγες. Οι οπλίτες, περίπου 8χιλ., ωχρόλευκοι με καστανή σφυροειδή κεφαλή και ισχυρές γνάθους.

Βιολογικός κύκλος: Αποικίες με λιγότερα έντομα από τους υπόγειους τερμίτες (περίπου 600). Φωλιές και στοές μέσα σε ξύλο, χωρίς επικοινωνία με το έδαφος. Οι εργάτες ζουν περίπου 2 χρόνια. Εκτελούν σμηνουργίες και δημιουργούν θυγατρικές αποικίες. Προτιμούν υποτροπικές περιοχές, κυρίως γύρο από την Μεσόγειο.

Προσβολές: Μεγάλη ποικιλία ειδών ξύλου σε κατασκευές, δένδρα ακόμη και σε κακοποιημένα ζώντα. Το ξύλο δείχνει ξεσκισμένο όπως από subterranean. Δεν κάνουν χωμάτινους αγωγούς στους τοίχους αλλά υπάρχουν εξάεδρα περιττώματα σαν μικροί σπόροι 0,5-1χιλ.

 

Neotermes spp.

Dampwood (Υγρής ξυλείας)

Περιγραφή: Προσβάλουν ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς και τα ανοίγματα τους προς το ξύλο φράσσονται με περιττωματικά υλικά(φαγωμένο ξύλο και ακαθαρσίες).Η καταστροφή που προκαλούν στο ξύλο πολλές φορές είναι μεγαλύτερη όταν σ΄ αυτό υπάρχει προσβολή και από μύκητες που του προκαλούν σήψη.

Μορφολογία: 5-10mm μήκος,  σε χρώμα Καφέ και δύο ζεύγη μακριά λεπτά φτερά που αλλάζουν.

Βιολογικός κύκλος: Κύριες Βασίλισσες γεννούν αρκετές χιλιάδες αυγά τερμιτών την ημέρα. Μια αποικία έχει Βασιλιά και Βασίλισσα – οι μόνοι τερμίτες που ζευγαρώνουν, παρότι δεν είναι ασυνήθιστο η αποικία να έχει πρόσθετο ζευγάρι αναπαραγωγής.

Προσβολές: Οι αποικίες περιέχουν μέχρι αρκετά εκατομμύρια τερμίτες. Οργανωμένο σμήνος που προτιμά υγρές συνθήκες. Αυτή η ομάδα τερμιτών τρέφεται σαπισμένα ξύλα όπως παλιά κούτσουρα, κορμούς που σήπονται και κομμάτια θαμμένης ξυλείας. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν οι τερμίτες, μπορούν να περάσουν σε υγιείς ξύλινες κατασκευές σε κτίσματα.

 

ΠΩΣ ΟΙ ΤΕΡΜΙΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

 

Subterranean  termites (υπόγειοι τερμίτες) προέρχονται από κάτω 

Drywood termites (τερμίτες ξηρού ξύλου) προέρχονται από πάνω

 

Οι τερμίτες αναζητούν οτιδήποτε ξύλινο, ακατέργαστο ξύλο και ακατάλληλα αποθηκευμένα καυσόξυλα. Οι υπόγειοι τερμίτες  ζουν σε αποικίες στο έδαφος και «εργάζονται»  υπόγεια κατασκευάζοντας μεγάλο δίκτυο από χωμάτινους αγωγούς-κανάλια (tubes)  που τους εξασφαλίζουν τον απαραίτητο  αερισμό  για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών καθώς και για άλλες  ανάγκες της αποικίας. Είναι δυνατό τα κανάλια να διαπεράσουν οικοδομικά υλικά χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ρωγμές και κοιλότητες ή περάσματα σωληνώσεων και άλλα ανοίγματα.

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου και οι τερμίτες υγρού ξύλου δεν έχουν την ανάγκη της επαφής με το έδαφος, οι πληθυσμοί τους είναι μικρότεροι, δεν κάνουν μεγάλες ζημιές και δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς όπως οι υπόγειοι. Η εγκατάσταση των τερμιτών στις κατοικίες γίνεται όταν οι σμηνουργοί εισέλθουν τυχαία, από κάποιο άνοιγμα, αεραγωγό ή ρωγμή.

 

ΕΧΩ ΤΕΡΜΙΤΕΣ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ;

Ενδείξεις παρουσίας τερμιτών στον χώρο σας

Mud tubes (Χωμάτινοι αγωγοί ή κανάλια) 

Οι εργάτες τερμίτες καθώς καταναλώνουν το ξύλο, κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς για προστασία τους από εχθρούς και το φως. Οι αγωγοί αυτοί είναι ουσιαστικά τα μονοπάτια των τερμιτών  τα οποία τους οδηγούν από το έδαφος μέσα στα κτήρια. Η βασίλισσα και τα αυγά των υπόγειων τερμιτών βρίσκονται πάντα βαθιά στο έδαφος. Οι χωμάτινοι αγωγοί συνδέουν τη φωλιά των τερμιτών μέσα στο έδαφος με ξύλινα μέρη εντός και εκτός των κτηρίων. Οι υπόγειοι τερμίτες ανεβαίνουν μέσα από τους αγωγούς και τρέφονται. Παράλληλα κατεβάζουν την τροφή στο έδαφος όπου βρίσκεται η φωλιά τους για να θρέψουν τα υπόλοιπα έντομα.

 

Hollowed or damaged wood (Κούφιο ή κατεστραμένο ξύλο)

Το φαγωμένο ξύλο έχει ένα χαρακτηριστικό κούφιο ήχο όταν το χτυπάτε. Συχνά η ζημία είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, εξαιτίας του κρυφού τρόπου ζωής των τερμιτών και της κατανάλωσης του ξύλου από το εσωτερικό  προς τον εξωτερικό φλοιό, (που φαίνεται ανέπαφο από την προσβολή).

 

Blisters in wood flooring (Σημάδια αλλαγής χρώματος στα ξύλινα μέρη του σπιτιού)

Οι σκουρόχρωμες περιοχές ή οι περιοχές που έχουν φουσκώσει στις ξύλινες κατασκευές του σπιτιού σας,  μπορεί να υποδεικνύουν ότι τερμίτες τροφοδοτούνται από το ξύλο.

 

Evidence of swarms (Ενδείξεις σμήνους)

Προς το τέλος του χειμώνα / αρχές της άνοιξης δραστηριοποιούνται οι φτερωτοί αναπαραγωγικοί τερμίτες (πτερωτά έντομα που θυμίζουν μυρμήγκια) και κάνουν μικρές πτήσεις προς περιοχές με ζωηρό φώς. Αυτά τα σημεία με τον έντονο φωτισμό ίσως είναι τα παράθυρα της οικίας. Σε αυτά λοιπόν τα σημεία αποβάλλουν τις πτέρυγες τους αποκόπτοντάς τες, αφήνοντας έτσι ορατές ενδείξεις της παρουσίας των τερμιτών. 

 

Drywood termite droppings (Περιττώματα από τερμίτες)

Παράγουν σχηματισμένα εξαγωνικά περιττώματα τα οποία απορρίπτουν εκτός του προσβεβλημένου  ξύλου από μικρές οπές εξόδου. Οι οπές απόρριψης των περιττωμάτων βρίσκονται στο ξύλο αλλά μπορεί να βρίσκονται και σε άλλα σημεία του χώρου. Τα περιττώματα των τερμιτών μοιάζουν με μικρούς σπόρους μήκους τους 1 χιλιοστού και χρώματος μαύρου, καστανού ή κίτρινου. Έχουν στρογγυλεμένα άκρα, με 6 πλευρές σαν εξάπλευρα βαρελάκια.

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΡΜΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ

Αν δείτε μεγάλα “μυρμήγκια με φτερά” μέσα στο σπίτι είναι πιθανό να είναι Τερμίτες!

Οι τερμίτες σε σχέση με τα μυρμήγκια εξελικτικά βρίσκονται σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια και έχουν ουσιαστικές διαφορές στην ανατομία. Λόγω όμως της εξωτερικής τους μορφής και της κοινωνικής δομής τους, συχνά οι τερμίτες συγχέονται με τα μυρμήγκια στις κατοικίες που υπάρχει προσβολή. Πολλές φορές οι τερμίτες λέγονται και λευκά μυρμήγκια. Στην συστηματική εντομολογία τα μυρμήγκια ανήκουν στην τάξη Hymenoptera στην οποία ανήκουν οι μέλισσες και οι σφήκες. Αντίθετα οι τερμίτες πλέον ταξινομούνται στην υπόταξη Isoptera, της τάξης Blattodea που ανήκουν και οι κατσαρίδες. Οι βασικές διαφορές μεταξύ τερμιτών και μυρμηγκιών είναι οι εξής:

 • Οι τερμίτες έχουν κεραίες ευθείες και κομβολογοειδείς ενώ τα μυρμήγκια κεκαμένες γονατοειδείς.
 • Τα αναπαραγωγικά άτομα των τερμιτών έχουν 2 ζεύγη πτερύγων που είναι σχεδόν όμοιες (εξού και το όνομα Isoptera) ενώ στα μυρμήγκια το μπροστινό ζεύγος, είναι σαφώς μεγαλύτερο.
 • Στους τερμίτες ο θώρακας δεν ξεχωρίζει από την κοιλία ενώ στα μυρμήγκια υπάρχει σαφής σύσφιξη.
 • Οι εργάτες των τερμιτών είναι κατά κανόνα υπόλευκου χρώματος ενώ τα μυρμήγκια έχουν συνήθως σκούρο χρώμα.

Αν δείτε μυρμήγκια με φτερά στο εσωτερικό ενός κτηρίου είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για σμηνουργία τερμιτών. Και όχι σμηνουργία μυρμηγκιών. Εξετάστε το σώμα του εντόμου και τις διαφορές που αναφέραμε ώστε να σιγουρευτείτε εάν πρόκειται για μυρμήγκια με φτερά ή τερμίτες με φτερά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν είδη των μυρμηγκιών που να προσβάλουν το ξύλο.

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΕΡΜΙΤΕΣ

Γιατί χρειάζομαι ένα έλεγχο τερμιτών; 

Οι τερμίτες μπορούν να προκαλέσουν απόλυτη καταστροφή στο σπίτι σας και το κόστος επισκευής αυτών των ζημιών μπορεί να είναι χιλιάδες. Οι υπηρεσίες μας εξοντώνουν τους τερμίτες ριζικά. Εφόσον βρίσκονται υπό έλεγχο, ποτέ δεν θα πληρώσετε για μελλοντικές θεραπείες τερμιτών ή επισκευές ζημιών ξανά. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, οι τερμίτες μπορούν  να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στο ξύλο και σε περιπτώσεις δομικής ξυλείας, να οδηγήσουν σε προβλήματα σταθερότητας.

 

ΤA ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ EXTERMINATORS

Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν τις υπάρχουσες παρασιτώσεις και να σας βοηθήσουν να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα. Η συνεργασία μαζί μας ,σας προσφέρει:

 

 • Κορυφαία τεχνολογία
 • Πάνω από 70 χρόνια εμπειρίας ελέγχου ξυλοφάγων εντόμων
 • Κορυφαίους εμπειρογνώμονες στις επιθεωρήσεις επιβλαβών οργανισμών
 • Γραπτή εγγύηση οριστικής καταπολέμησης 100% επ΄ αορίστου χρόνου.
 • Κάλυψη σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο

 

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΑΣ. 

Επικοινωνήστε μαζί μας και οργανώστε μια δωρεάν επιθεώρηση του σπιτιού σας από έναν υπεύθυνο επιστήμονα της Exterminators, ο οποίος θα σχεδιάσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας.

ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΕΡΜΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ!!!

 

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ 24/7. 

EXTERMINATORS  210 60 10 745