Κατσαρίδες

Κατσαρίδες

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ  ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS

Η εταιρεία απολυμάνσεων απεντομώσεων & μυοκτονιών exterminators.gr στην Αθήνα, κάνει χρήση των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των κατσαρίδων. Ανάλογα με το είδος της κατσαρίδας και την ένταση του προβλήματος, η Exterminators εφαρμόζει υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, κατσαριδοκτόνο gel, μη τοξικές παγίδες, εκνεφωτήρες ή εφαρμογές αερολύματος. Τα σκευάσματα που εφαρμόζουμε είναι οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον και απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα ζώα.

 

Η ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

Για την Exterminators η πρωταρχική ενέργεια που θα κάνει, για την καταπολέμηση κατσαρίδων είναι:

 • Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση του χώρο, για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής. Με την χρήση ειδικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, όπως τηλεσκοπικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης, φακούς υπεριωδών ακτίνων, κάμερες θερμικής απεικόνισης, θερμόμετρα IR, μετρητές υγρασίας και άλλα συστήματα ανίχνευσης, μας βοηθά στην διαπίστωση της παρουσίας τους για την άμεση λήψη μέτρων.
 • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων εφαρμόζεται η μέθοδος καταπολέμησης στις επικίνδυνες περιοχές και σημεία, περιμετρικά, στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων και επεμβαίνουμε στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν  κρυμμένα παράσιτα  και τα αυγά τους με ειδικά εντομοκτόνα.
 • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε  την καλύτερη δυνατή συντήρηση για τον χώρο σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.

 

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Οι κατσαρίδες είναι φορείς σοβαρών ασθενειών όπως της σαλμονέλας, της δυσεντερίας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου, εκπέμπουν δυσάρεστες οσμές και μπορεί επίσης να παράγουν ήχο. Επίσης αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μεταφέρουν τους παθογόνους οργανισμούς με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις τους. Εκτός όμως από αυτά πολύ συχνά προκαλούν και αναπνευστικά προβλήματα αφού οι κατσαρίδες απορρίπτουν το δέρμα τους τακτικά, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ

Οι κατσαρίδες είναι έντομα, τα οποία αποτελούν μια τάξη: τα Βλαττοειδή (BlattodeaBlattaria). Από μερικούς ειδικούς το Βλαττοειδή θεωρούνται υπόταξη των δικτυόπτερων. Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων που ταξινομούνται σε 6 βασικές οικογένειες ανά τον κόσμο. Στη Ευρώπη αναφέρονται επί 150 είδη, στην Ελλάδα είκοσι.Το επιστημονικό όνομα της τάξης «Βλαττοειδή» προέρχεται από το γένος «Βλαττή» (Blatta). Το χρώμα των κατσαρίδων ποικίλλει από ωχρό καστανό μέχρι μαύρο, με ή χωρίς στίγματα. Οι κατσαρίδες μπορεί να φτάσουν πάνω από 50 mm μήκος, με τροπικά είδη να τείνουν να είναι μεγαλύτερες από εκείνες που βρίσκονται σε άλλα κλίματα. Οι κατσαρίδες έχουν έξι πόδια, δύο κεραίες και μερικές έχουν φτερά. Ωστόσο, οι περισσότερες φτερωτές κατσαρίδες δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρες στο να πετούν.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ
Είναι νυκτόβιες και τρέχουν γρήγορα όταν ενοχληθούν. Η συνήθειά τους να τρέφονται τόσο με περιττώματα όσο και με τις τροφές του ανθρώπου, αποτελεί ένα δείγμα για τον πιθανό κίνδυνο της υγείας μας. Η σημασία αυτού του κινδύνου γίνεται φανερή όταν σκεφθούμε ότι οι κατσαρίδες μετακινούνται ελεύθερα από οίκημα σε οίκημα και από το ένα σημείο στο άλλο. Επειδή οι κατσαρίδες είναι νυκτόβιες, συχνά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την έκταση της μόλυνσης των τροφών τους, ούτε και μπορούν να φανταστούν τους μεγάλους πληθυσμούς τους.

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ
Ο πλήρης κύκλος ζωής μπορεί να επεκταθεί σε μερικούς μήνες ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος (υγρασία, θερμοκρασία). Αν και η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, η εμφάνιση κατσαρίδων σε ένα χώρο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την καθαριότητα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και στα καθαρότερα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους. Οι κατσαρίδες και τα αυγά τους διαδίδονται παντού, στα τρόφιμα και άλλες συσκευασίες.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ
Τα θηλυκά επιτρέπουν στα αρσενικά να πλησιάζουν και να παραδίδουν την σπερματοφορία σε μια σακούλα (bursa copulatrix) κοντά στο στόμα των εσωτερικών γεννητικών οργάνων του θηλυκού. Σε μια ομάδα ειδών, στη σπερματοφορία κολλάει λίγο ουρικό οξύ του αρσενικού. Αυτό χρησιμοποιείται από τα θηλυκά στην κατασκευή μιας κάψας (ωοθήκη), η οποία περιέχει τα γονιμοποιημένα αυγά. Στην απόθεση αυτής της θήκης γονιμοποιημένων ωών το εξωτερικό της σκληραίνει και σχηματίζει μεμβρανώδεις τοίχους. Ο αριθμός αυγών ανά θήκη ποικίλλει ανάλογα με το είδος από τέσσερα μέχρι επί 240.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΞΕΧΩΡΊΖΩ:

Το κάθε είδος κατσαρίδας έχει διαφορετικές συνήθειες, και βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία:

 

GERMAN COCKROACH

Blatella Germanica (Γερμανική κατσαρίδα)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι γερμανικές κατσαρίδες βρίσκονται σε χώρους με ανθρώπινη δραστηριότητα. Το σώμα μιας ενήλικης γερμανικής κατσαρίδας είναι περίπου 1 cm σε μήκος. Καφέ ή ανοικτό καφέ στο χρώμα, με δύο σκούρες λωρίδες στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η γερμανική κατσαρίδα είναι το ευρύτερα μεταφερόμενο παρασιτικό έντομο στον κόσμο. Οι  προσβολές εμφανίζονται και στα ψυχρότερα κλίματα, σε μεγάλες εγκαταστάσεις με κεντρική θέρμανση ή γύρω από μηχανήματα που παράγουν θερμότητα.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Συνηθίζουν να κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σίγουρα, ασφαλή καταφύγια, κοντά σε πηγές τροφίμων και υγρασίας, όπως, τις εσωτερικές κοιλότητες τοίχων, τις ρωγμές στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου και κάτω ή μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα. Οι προσβολές τους εμφανίζονται συνήθως στο μπάνιο και στην κουζίνα

 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Η γερμανική κατσαρίδα είναι το πιο παραγωγικό είδος μεταξύ όλων των κατσαρίδων. Η θηλυκή γερμανική κατσαρίδα ζει έως και 6 μήνες. Φέρει ένα σάκο που περιέχει 30 έως 40 αυγά. Η ανάπτυξη από το αυγό στο ενήλικο μπορεί να προκύψει σε 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων απορρίπτει το δέρμα της 6 φορές. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα καθ΄ όλο το έτος, αλλά ευνοείται ιδιαίτερα από το υγρό και θερμό περιβάλλον .

 

AMERICAN COCKROACH

Periplaneta Americana (Αμερικανική κατσαρίδα)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Κρύβεται σε υπόνομους, φρεάτια και σε άλλα σκοτεινά σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μήκος του σώματος του ενήλικου εντόμου μπορεί να φθάσει και τα 4 εκατ. είναι καφέ χρώματος, και έχει καλά ανεπτυγμένα φτερά όπου μπορεί να πετάξει.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμά την παραμονή της σε χώρους όπως το ψευδοπάτωμα, τα υπόγεια των κτιρίων, τους υπονόμους, τα φρεάτια και άλλες θερμές, σκοτεινές και υγρές θέσεις. Αποφεύγει τις κρύες περιοχές αλλά θα αναπτυχθεί και υπαίθρια όταν η θερμοκρασία είναι επάνω από 27 ◦C. Στα κτίρια συναθροίζονται συχνά γύρω από το θερμούς υδροσωλήνες, τις μηχανές ψυγείων, τους λέβητες και άλλες συσκευές θέρμανσης και μέσω των σωληνώσεων της αποχέτευσης μεταφέρονται στις κουζίνες και στα μπάνια. Η αμερικανική κατσαρίδα μπορεί να τραφεί με μια μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικού και ζωικού υλικού.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Η διάρκεια ζωής του θηλυκού εντόμου φτάνει μέχρι και 1,5 χρόνο. Η περίοδος επώασης των αυγών διαρκεί 6 έως 8 εβδομάδες.

 

ORIENTAL COCKROACH

Blatta Orientalis (Κατσαρίδα της ανατολής)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Θεωρείται υπαίθριο είδος, το οποίο προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον. Το σώμα του ενήλικου εντόμου είναι περίπου 2,5 cm σε μήκος. Το χρώμα της είναι  γυαλιστερό μαύρο ή σκούρο καφέ ,δεν έχει φτερά αλλά επενδύσεις πτερυγίων που καλύπτουν το πρώτο ζευγάρι των τμημάτων του σώματος της. Ούτε το αρσενικό ούτε θηλυκό άτομο είναι ικανό να  πετάξει.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Οι περισσότεροι πληθυσμοί της επιλέγουν να ζήσουν κάτω από φύλλα, κάτω από πέτρες, σε εξωτερικούς χώρους που συσσωρεύονται σκουπίδια ή σε συντρίμμια. Αν βρουν όμως διαθέσιμη πρόσβαση, μπορούν εύκολα να ευδοκιμήσουν σε κενά ή ανοίγματα κάτω από βεράντες, σε ρωγμές σε τοίχους και βέβαια  σε υδρορροές και αποχετευτικά δίκτυα λόγω της μεγάλης τους ανάγκης για νερό. Είναι γνωστή για την προτίμησή της στο να τρέφεται με σκουπίδια, βρωμιές ή οργανικά υλικά που έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται. Η Ασιατική κατσαρίδα εξαρτάται πολύ από το νερό.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Το θηλυκό ζει έως και 2 έτη και αποθέτει μέχρι 18 αυγοσάκους στη διάρκεια της ζωής του. Κάθε σάκος αυγών περιέχει 16 αυγά. Η περίοδος επώασης είναι 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης είναι 12 μήνες. Ο πληθυσμός επεκτείνεται γρήγορα σε ιδανικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερμών θερινών μηνών, με θερμοκρασίες επάνω από 27 ◦C.

 

BROWN – BANDED COCKROACH

Supella longipalpa (Κατσαρίδα με καστανές ταινίες)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η Κατσαρίδα με καστανές ταινίες είναι μικρού μεγέθους (10-15χιλ.). Καστανοκίτρινο χρώμα με ανοιχτοκαστανές ταινίες κατά μήκος του σώματος και ανεπτυγμένες πτέρυγες. Τα άρρεν, πετούν όταν ενοχληθούν. Στα θήλεα, οι πτέρυγες δεν καλύπτουν ολόκληρο το σώμα.. Τρέχουν πολύ γρήγορα..

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Τρέφετε με μεγάλη ποικιλία τροφών, κυρίως αμυλούχες, όπως: βιβλιοδεσίες, κόλλα ταπετσαρίας και γραμματόσημα. Η παρουσία της γίνεται αντιληπτή από τις μικρές (5χιλ.) ωοθήκες σε σχισμές και ρωγμές και τα περιττώματα υπό μορφή κηλίδων. Μετάδοση ασθενειών, όπως: δυσεντερία, διάρροιες, σαλμονέλα. Ιδιαίτερα με την σκόνη που περιέχουν τα ξηρά περιττώματα, ή αποξηραμένα μέρη του σώματος του εντόμου.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Νυχτόβιος, με πολύ μεγάλη διασπορά παντού. Σε θερμαινόμενα κτήρια και σκοτεινά μέρη με υγρασία και ησυχία όπως σε: υπόγεια, αποχετεύσεις και φρεάτια, κουζίνες, ντουλάπια με τρόφιμα. Πίσω από ηλεκτρικές συσκευές, σε αποθήκες χαρτιού κ.α. Κύκλος ζωής κατά μέσον όρο 206 ημέρες.

 

ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΟΛΕΘΡΟ ΣΤΟN ΧΩΡΟ ΣΑΣ

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ: ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

”Έχετε ψάξει για το πώς να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες; Όσα περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα τις αποφύγετε.”

 

 

 1. Είσοδος: Οι κατσαρίδες είναι από τα πιο κοινά έντομα. Αποτελούν ίσως τον σοβαρότερο κίνδυνο για την δημόσια υγεία καθώς μεταφέρουν μικρόβια που είναι υπεύθυνα για ασθένειες όπως: η γαστρεντερίτιδα, η διάρροια, ο τύφος, η πολιομυελίτιδα και η σαλμονέλα. Επίσης πολύ συχνά είναι υπεύθυνες για αναπνευστικά προβλήματα. Αγαπούν τα σκοτεινά με υγρασία μέρη και γι’ αυτό τις εντοπίζουμε κυρίως τη νύχτα όπου βγαίνουν προς αναζήτηση τροφής.
 2. Ιδανικό περιβάλλον: Το σπίτι σας είναι ένα ιδανικό μέρος αναπαραγωγής για ορισμένα είδη κατσαρίδων. Με άφθονο φαγητό, ζέστη, νερό και ιδανικές φωλιές, μπορούν να παραμένουν ενεργές όλο τον χρόνο.
 3. Αναπαραγωγή: Οι κατσαρίδες αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Για κάθε μια κατσαρίδα που βλέπετε, υπάρχουν πάρα πολλές, πολλές περισσότερες από ότι μπορεί να νομίζετε και κρύβονται και πολλαπλασιάζονται πίσω από τους τοίχους σας.
 4. Εμφάνιση: Επειδή οι κατσαρίδες συνήθως είναι νυκτόβιες, αν έχετε δει μια, τότε μάλλον δεν έχετε δει ακόμη τίποτα. Οι λίγες κατσαρίδες που βλέπετε την μέρα, μπορεί να σημαίνει ότι απλά αναγκάζονται να το κάνουν λόγω συνωστισμού που είναι μια ένδειξη σοβαρής προσβολής.
 5. Αλλεργίες / άσθμα: Τα περιττώματα των κατσαρίδων, τα δέρματα τους και τα νεκρά σώματα τους μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες ειδικά στα παιδιά και ευαίσθητα άτομα.
 6. Αναποτελεσματικότητα μη εξειδικευμένων προϊόντων: Οι κατσαρίδες είναι καλύτερες στο να κρύβονται από ότι είναι στην εύρεση τους, και τα αυγά τους είναι φυσικά προστατευμένα από κάποια εντομοκτόνα. Χωρίς ειδικό εξοπλισμό, τα κατάλληλα σκευάσματα και την τεχνογνωσία η εξολόθρευση των κατσαρίδων θα είναι μια χαμένη μάχη.

 

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ

 Πως κάνω έλεγχο και πως διαπιστώνω την παρουσία τους:

 

 • Ωοθήκες

Μπορούν να βρεθούν σε καλά προστατευμένα μέρη όπως πίσω από ντουλάπες, στην βάση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, μέσα σε φρεάτια κλπ. Είναι δύσκολο και σπάνιο να δει κάποιος ωοθήκες που δεν έχουν εκκολαφθεί (μη σκασμένες με αυγά) γιατί μεταφέρονται από το θηλυκό το οποίο τις αποθέτει λίγες ώρες πριν την εκκόλαψη τους ή προστατεύονται με εναπόθεση σκουπιδιών πάνω σε αυτές.

 • Τμήματα του δέρματος

H κατσαρίδα κατά τη διάρκεια του βιολογικού της κύκλου υφίσταται ορισμένες εκδύσεις του δέρματος τα οποία βρίσκονται συνήθως κοντά στις φωλιές.

 • Ζωντανές κατσαρίδες 

Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβια έντομα και είναι σπάνιο να τις δει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο μπορεί να τις δει κάποιος με τη χρήση φακού σε σκοτεινά σημεία κάτω από ράφια ή βάσεις οικιακού εξοπλισμού ή ακόμα και μέσα σε σχισμές όπου θα παρατηρήσει τις κινούμενες κεραίες τους.

 • Στίγματα

Είναι μικρά καφέ στίγματα (σαν σκουριά) τα οποία είναι ορατά σε επιφάνειες που κινούνται οι κατσαρίδες. Στην πραγματικότητα είναι υγρά περιττώματα σε περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια νερού. Συνήθως βρίσκονται δίπλα από σωλήνες νερού, στην ένωση οροφής τοίχου και είναι πιο πυκνά δίπλα από τις φωλιές τους.

 • Οσμή

Είναι δύσκολη να ανιχνευτεί και εμφανίζεται σε περίπτωση μεγάλης προσβολής και δίπλα από φωλιές.

 

AΠΑΛΛΑΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ EXTERMINATORS 

 Οι τεχνικοί της Exterminators γνωρίζουν και κατανοούν τις συνήθειες του κάθε είδους των παρασίτων και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν τα παράσιτα αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους.

 

 

Με εκπαιδευμένους τεχνικούς και περισσότερα από 70 χρόνια εμπειρίας σε υπηρεσίες παρασιτολογικού ελέγχου, θα διασφαλίσουμε ότι είστε προστατευμένοι από τα παράσιτα. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε  το σπίτι ή την επιχείρησή σας από τα παράσιτα. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να τα κρατήσουμε έξω, έτσι ώστε να μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι σας έχουμε καλύψει.

Επιλέξτε την εταιρία μας και απαιτείστε κάτι περισσότερο από έναν απλό εξολοθρευτή. Έναν εμπειρογνώμονα!

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ 24/7. ΚΑΛΕΣΕ ΤΩΡΑ!!

EXTERMINATORS  210 60 10 745