ΜΥΓΕΣ

ΜΥΓΕΣ

Ο αριθμός των μικροοργανισμών που υπάρχει στο σώμα μιας μύγας ξεπερνά το 1.000.000. Έχει βρεθεί ότι οι μύγες είναι δυνατόν να γίνουν φορείς περισσότερο από 100 παθογόνων μικροοργανισμών και προκαλούν διάφορες ασθένειες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το μήκος του ενηλίκου είναι 6 -9 mm ενώ το χρώμα του γκρίζο. Τα αυγά έχουν μήκος 1-1,2mm και λευκό χρώμα. Οι προνύμφες έχουν μήκος 1-1,25 cm και χρώμα λευκό. Η προβοσκίδα της έχει άφθονες λεπτές τρίχες στις οποίες κολλούν με μεγάλη ευκολία μικροοργανισμοί και ακαθαρσίες. Τα ποδιά της έχουν λεπτές τρίχες και εξογκώματα, τα οποία έχουν μια κολλητική ουσία που βοήθα να περπατά σε λείες επιφάνειες αλλά που αυξάνουν την ικανότητα παραλαβής και μεταφοράς παθογόνων.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Η οικιακή μύγα είναι “κοσμοπολίτικο” είδος και ονομάζεται έτσι γιατί είναι το συνηθέστερο είδος που συναντάται στα σπίτια. Τρέφεται με την ίδια ευκολία και χωρίς διακρίσεις από τις τροφές του ανθρώπου όσο και από ακαθαρσίες.  Επειδή τρέφεται μόνο με υγρά,βγάζει από το στομάχι της σταγόνες υγρού για την υγροποίηση της στερεάς τροφής, και την ώρα που τρέφεται αφήνει πάνω στις τροφές τα περιττώματα της.

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – νύμφη – ενήλικο και αναλόγως τη θερμοκρασία κυμαίνεται 11-45 ημέρες. Η διάρκεια των ενηλίκων είναι 30 ημέρες. Τα θηλυκά ενήλικα αποθέτουν τα αυγά τους σε κάθε είδους οργανική ουσία που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Τα αυγά αποτίθενται σε ομάδες των 100-150 και μόνο ένα θηλυκό στη διάρκεια της ζωής του μπορεί να αποθέσει 600-1000 αυγά. Σε θερμοκρασία 25-35ο C τα αυγά εκκολάπτονται σε 8 – 12 ώρες δίνοντας προνύμφες. Οι προνύμφες τρέφονται με οργανικές ουσίες σε αποσύνθεση και αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους πηγαίνουν κοντά στην επιφάνεια του σωρού της οργανικής ύλης και νυμφεύονται. Τα νεαρά ενήλικα ζευγαρώνουν κι αρχίζουν να αποθέτουν αυγά εντός ολίγων ημερών.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η θηλυκή μύγα εναποθέτει τα αυγά σε ζωικά απόβλητα ή υγρά οργανικά υλικά. Τα αυγά είναι λευκού χρώματος και έχουν μήκος περίπου 1,2 χιλιοστά. Μια θηλυκή μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι 500 αυγά σε διάστημα τριών έως τεσσάρων ημερών. Η εκκόλαψή τους διαρκεί μία ημέρα και στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε προνύμφες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ:

Musca domestica Linnaeus

The house fly (Οικιακή μύγα) 

Τέλειο με μήκος σώματος 6-7χιλ. Έχει κόκκινους οφθαλμούς και προβοσκίδα. Στον θώρακα έχει 4 μαύρες λεπτές ταινίες κατά μήκος. Η προνύμφη, στα πρώτα στάδια έχει μήκος 3-9χιλ., είναι άποδη, ωχρόλευκη, κυλινδρική, απότομα κομμένη προς τα εμπρός. Σε πλήρη ανάπτυξη φθάνει και τα 12χιλ. Κάθε θήλυ αποθέτει 75 με 150 ωά σε 3-4 ημέρες. Οι προνύμφες εκκολάπτονται σε ζεστόν καιρό, μέσα σε 8 με 20 ώρες και τρέφονται με το υλικό στο οποίο εναποτέθηκαν τα ωά. Σε άριστες συνθήκες 17-32C αναπτύσσονται μέσα σε 13 ημέρες. Υπό άριστες διατροφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να αποθέσει έως και 1000 ωά. Σε εύκρατες περιοχές έχει 10 με 12 γέννες το έτος. Δραστηριοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από τα στερεά τα οποία υγροποιούν, τρέφονται με υγρά ή ρευστά οργανικά υλικά. Είναι φορέας επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών και πολύ επικίνδυνο. Μεταφέρει πάνω από 100 παθογόνους παράγοντες όπως τύφο, χολέρα, σαλμονέλα, σιγκέλωση, άνθρακα, μολύνσεις των ματιών και ενδοπαρασιτικούς σκώληκες.

Fannia Canicularis

The lesser housefly (Μικρή οικιακή μύγα)

Πολύ μικρότερη και λεπτότερη από την κοινή οικιακή μύγα (4-6χιλ,) με χρώμα γκριζόμαυρο και 3 μαύρες γραμμές κατά μήκος του θώρακα. Παρατηρείται συνήθως στις κουζίνες κοντά στα φαγητά. Οι προνύμφες, τρέφονται με σαπισμένα οργανικά υλικά και πτώματα ζώων. Εάν καταιποθούν, προκαλούν στους ανθρώπους ”μύιαση” του εντέρου και ουροποιητικού συστήματος. Γεννούν μέχρι και 2000 ωά. Αναπτύσσονται σε 2-4 εβδομάδες. Έχουν μέχρι 7 γένες το έτος. Πετούν από Μάϊο μέχρι Οκτώμβριο και μπαίνουν αθόρυβες στα σπίτια όπου κάθονται στις λάμπες και τους τοίχους.  Θεωρούνται πιθανοί φορείς ασθενειών.

Stomoxys calcitrans

The stable fly (Αλογόμυγα)

Τέλειο, με σώμα περίπου 8mm, με γκρίζο χρώμα και 4 χαρακτιριστικές ταινίες κατά μήκος του θώρακα και αρκετά μαύρα στίγματα στην αρχή της κοιλιάς. Μοιάζει με την οικιακή μύγα, αλλά έχει πιο φαρδιά κοιλιά. Προνύμφη, 5-12χιλ,. κυλινδρική απότομα κομμένη εμπρός, με χρώμα λευκοκίτρινο. Τρέφονται την ημέρα με αίμα βοοειδών και αλόγων, συνήθως σε αχυρώνες και στάυλους. Τα ωά επωάζονται από 1-4 ημέρες. Προκαλούν στα ζώα απώλεια βάρους, μειωμένη γαλακτοπαραγωγή, αναιμία και ασθένειες ως φορείς Trypansoma στα βοοειδή, άλογα και πρόβατα και anthrax στα κατοικίδια και τον άνθρωπο.

Drosophila spp.

Fruit fly ή Vinegar fly (Μύγα των φρούτων ή Δροσόφιλα)

Είναι μυγάκι με μήκος περίπου 3-8χιλ. το θήλυ και περίπου 2,5χιλ το άρρεν. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι οι κόκκινοι οφθαλμοί. Το κεφάλι και ο θώρακας έχουν μαυριδερό χρώμα και η κοιλιά καστανοκίτρινη με μαύρους δακτύλιους. Ο κύκλος ζωής, σε 29C, είναι περίπου 30 ημέρες. Γεννούν (ανά 5) περίπου 400 νεογνά που ζουν το πολύ 4 ημέρες, νυμφώνονται σε puparium και μετά άλλες 4 ημέρες, βγαίνει το τέλειο έντομο (μυγάκι). Τρέφονται με σκουπίδια, σαπισμένα φρούτα, μανιτάρια και χυμούς. Δεν προσβάλει τον άνθρωπο και τα ζώα.

Chrysops sp. 

Deer fly (Χρυσόμυγα)

Το τέλειο 8-10,5χιλ., έχει χαρακτηριστικούς οφθαλμούς με χρυσοπράσινα σχέδια και σκούρες ταινίες στιε πτέρυγες. Οι προνύμφες τους τρέφονται με οργανικές ύλες υγρών εδάφων και βρίσκονται σε υδροβιοτόπους. Τα άρρεν τρέφονται με γύρη ενώ τα θηλέα με αίμα. Το τσίμπημά τους είναι εξερετικά οδυνηρό και το σάλιο τους προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και αδιαθεσίες. Μπορεί να μεταφέρουν τις ασθένειες tularemia, anthrax και την φιλαρίαση loa loa

Sarcophagidae

Flesh fly (Κρεατόμυγα)

Οι κρεατόμυγες ανήκουν στην οικογένεια Sarchophagidae και ονομάζονται έτσι επειδή αφήνουν τα αυγά ή τις προνύμφες τους σε ανοιχτές πληγές. Οι κρεατόμυγες μοιάζουν με τις οικιακές μύγες στο σχήμα και χρώμα (γκρι) αλλά είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος.Οι κρεατόμυγες εμφανίζονται σε εξωτερικούς χώρους όπως οι κάδοι απορριμμάτων, οι σωροί κομποστοποίησης και σε σωρούς από ζωικά περιττώματα. Δεν τις συναντούμε συχνά μέσα στο σπίτι αλλά κοντά σε βιομηχανικά κτίρια που επεξεργάζονται κρέατα. Οι κρεατόμυγες μπορούν και προσβάλουν κρέας από χοιρινό, μοσχάρι και κοτόπουλο.

 Psychoda sp.

Moth flies ή Drain flies (Μύγα των φρεατίων)

Το τέλειο έχει μικρό σώμα περίπου το 1/3 της οικιακής μύγας, με σκούρο γκριζο χρώμα. Σώμα και πτέρυγες τριχωτά. Έχουν μακρές κεραίες και οι πτέρυγες σε σχήμα φύλλου, με λίγες νευρώσεις. Ο κύκλος ζωής διαρκεί απο 1 με 3 εβδομάδες. Τα άρρενα ζουν περίπου 2 εβδομάδες. Είναι σχετικώς νυκτόβιες και προτιμούν μέρη με υγρασία. Αναπαράγονται σε μολυσμένα, αβαθή νερά ή σε πολύ υγρή λάσπη. Στα σπίτια βρίσκονται στους τοίχουσ και στα συφώνια των αποχετεύσεων. Δεν δαγκώνουν ανθρώπους, αλλά αποτελούν ενόχληση όταν βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό.

KΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Ο έλεγχος, καταπολέμηση, αντιμετώπιση και εξολόθρευση  του πληθυσμού του εντόμου αφού εξακριβώσουμε πρώτα το είδος της μύγας, γίνεται με υπολειμματικούς ψεκασμούς  στους εξωτερικούς χώρους για μείωση του πληθυσμού και εξόντωση τους. Σε εσωτερικούς χώρους η καταπολέμηση της μύγας γίνεται με εφαρμογή ειδικού εντομοκτόνου σε μορφή επιχρίσματος με πινέλο σε επιλεγμένα σημεία  το οποίο προκαλεί παράλυση και θάνατο στις μύγες και την χρήση εντομοπαγίδων.

Για την Exterminators η πρωταρχική ενέργεια που θα κάνει, για την καταπολέμηση παρασίτων είναι:

  • Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση του χώρου,για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής.
  • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων εφαρμόζεται η μέθοδος καταπολέμησης στις επικίνδυνες περιοχές και σημεία, περιμετρικά, στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων.
  • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε  την καλύτερη δυνατή συντήρηση για τον χώρο σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.