ΚΟΡΙΟΙ

Οικογένεια / Τάξη: Cimicidae / Hemiptera
Επιστημονική ονομασία: Cimex lectularius
 
Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα που έχουν εμφανιστεί πριν από  τουλάχιστον 3500 έτη. Ζούν ομαδικά τρέφονται με αίμα, δραστηριοποιούνται κατά τις νυχτερινές ώρες και ιδιαίτερα λίγο πριν την αυγή ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται. Κατά την διάρκεια της ημέρας τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες είναι αδρανή και κρύβονται σε σκοτεινές και ξηρές θέσεις. 
 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τέλεια ωοειδή, χωρίς πτέρυγες, με μήκος του σώματος 4-5χιλ. και 1,5-3χιλ. πλάτος. Χρώμα ανοιχτό με καστανοκόκκινο με μικροσκοπικές τρίχες. Οι νεοεκκολαφθείσες νύμφες είναι διαφανείς ή ανοιχτόχρωμες. Όσο ωριμάζουν γίνονται σκούρες. Οι κοριοί που μόλις έχουν τραφεί με αίμα, παίρνουν ανοιχτό κόκκινο χρώμα το οποίο με τον χρόνο γίνεται καστανό μέχρι μαύρο. Όταν συνθλιβούν αναδίδουν χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή.Το πιο κοινό είδος είναι το Cimex lectularius, το οποίο προσαρμόζεται καλύτερα στα ανθρώπινα περιβάλλοντα. Εξαιρετικά καλά έχουν αναπτύξει τα πόδια, που τους επιτρέπουν να συρθούν επάνω σε επιφάνειες φτιαγμένες από ξύλο, χαρτί, πλαστικό ή ακόμη και γυαλί.  Τα ενήλικα ζωύφια είναι έτοιμα για δράση μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες όταν βέβαια στον χώρο υπάρχουν θερμόαιμα (άνθρωποι, ζώα). Εάν δεν υπάρχουν, τα ενήλικα ζωύφια των κρεβατιών μπορούν να επιζήσουν για ένα έτος χωρίς σίτιση. 

 

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Η επιβίωση των κοριών εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την θερμοκρασία και την υγρασία. Οι κοριοί αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς όταν έχουν τα παρακάτω: Σχετική υγρασία 75-80%. Άμεση πρόσβαση σε νερό. Πληθώρα ρωγμών και μικρών σχισμών σε απόσταση έως 15μ. από τον ξενιστή. Οι κοριοί μεταφέρονται συνήθως και εξαπλώνονται σε νέες θέσεις με την μεταφορά επίπλων ή αποσκευών. Οι κυριότεροι χώροι που θα τους συναντήσουμε είναι : σχισμές πατωμάτων , τοίχων , επίπλων , σε ραφές στρωμάτων , και στις γωνίες των κρεβατιών.

  

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Αυγά

Τα αυγά των κοριών είναι μικροσκοπικά σαν κόκκοι ρυζιού. Παραμένουν κολλημένα στη θέση τους και χρειάζονται 6-10 ημέρες για να εκκολαφθούν.
 
Νύμφες – 5 στάδια
Πρόκειται για νεαρούς κοριούς πως όμως μπορούν να δαγκώσουν. Καθώς μεγαλώνει ρίχνει το δέρμα του. Πριν από τα γεύματα είναι διάφανα, και σχεδόν δεν φαίνονται, ενώ όταν τραφούν γίνονται κόκκινα. Οι νύμφες, όπως και οι ενήλικες λαμβάνουν τα γεύματα αίματος από θερμόαιμους ξενιστές, όπως οι άνθρωποι, άλλα θηλαστικά και πτηνά στην περίπτωση πάντα που δεν μπορούν να βρουν άνθρωπο ξενιστή.
 

Ενήλικες
Οι ενήλικες κοριοί έχουν το μέγεθος ενός σπόρου μήλου. Η τυπική διάρκεια ζωής ενός κοριού είναι 6-12 μήνες και μπορεί να επιζήσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς τροφή. Υπάρχουν και αναφορές πως μπόρεσαν να ζήσουν και πάνω από χρόνο χωρίς τροφή.

 

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μπορούν να κάνουν 5-7 αυγά την ημέρα και 200-500 κατά την διάρκεια της ζωής τους. Οι αρσενικοί κοριοί είναι σεξουαλικά επιθετικοί. Για το λόγο αυτό , τα θηλυκά αφού ζευγαρώσουν 2-3 φορές, μετακινούνται σε νέα περιοχή για την αποφύγουν τα αρσενικά. Το ζευγάρωμα αποτελεί μια μοναδική μορφή συνουσίας και ονομάζεται «τραυματική γονιμοποίηση» με την οποία το αρσενικό διεισδύει στο κοιλιακό τοίχωμα του θυληκού τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του και εγχέει μέσα στην κοιλότητα του σώματος της το σπέρμα του. Στην περίπτωση που ζευγαρώσουν παραπάνω από 9 φορές, ο θηλυκός κοριός μπορεί να πεθάνει. Οι θηλυκοί κοριοί γεννούν σε προστατευμένη θέση (στρώμα ραφές, ρωγμές στα ελατήρια κλπ).


ΣΗΜΑΔΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΚΟΡΙΟΥΣ

1. Βλέποντας τους κοριούς. Να θυμάστε ότι ένας κοριός θυμίζει το μέγεθος και το σχήμα ενός σπόρου μήλου.
2. Ερεθισμός στο δέρμα. Καθώς οι νέοι κοριοί αναπτύσσονται, ρίχνουν το δέρμα τους και κάτι τέτοιο υποδεικνύει την παρουσία τους, γιατί προκαλούν ερεθισμό στο ανθρώπινο δέρμα.
3. Περιτώματα. Αφού οι κοριοί απολαύσουν το γεύμα τους, αφήνουν πάνω στα σεντόνια των κρεβατιών συνήθως κηλίδες που μοιάζουν με αίμα.
4. Τσιμπήματα πάνω στο σώμα μας μπορούν επίσης να υποδεικνύουν την ύπαρξη κοριών, αλλά κόκκινα σημάδια στο δέρμα μας μπορεί να προέρχονται και από αλλού.

ΠΩΣ ΟΙ ΚΟΡΙΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΑΣ;

Οι κοριοί έρχονται συνήθως στο χώρο μας μέσω ταξιδιωτών, καθώς μεταφέρονται κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα υφάσματα. Συχνός τρόπος εξάπλωσης είναι και τα μεταχειρισμένα τα έπιπλα. Γι αυτό το λόγο μπορεί να βρεθεί παντού όπου γίνεται μεταφορά ρούχων και αποσκευών όπως σε σπίτια, νοσοκομεία, στρατώνες, κατασκηνώσεις, ακόμα και στο καλύτερο ξενοδοχείο. Μπορούν να κρυφτούν παντού, σε αποσκευές, προσωπικά αντικείμενα ή ακόμη και σε εμάς τους ίδιους.
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Από την στιγμή που αντιληφθείτε ότι έχετε κοριούς και γενικότερα θα χρειαστεί να προσέξετε και να κάνετε κάποια πράγματα.
  • Απομακρύνετε τα πράγματα, ώστε η εύρεση των κοριών να γίνει ευκολότερη.
  • Πλένετε και στεγνώνετε τα σεντόνια σας σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
  • Επιθεωρείστε και ελέγξτε ότι καινούριο έπιπλο βάζετε μέσα στο σπίτι σας.
  • Επιθεωρήστε το σπίτι σας μετά από ταξίδια και επισκέπτες.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΡΙΟΙ;

Αναπαραγωγή
Τα θηλυκά μπορούν να κάνουν ένα έως πέντε αυγά την ημέρα και 200-500 αυγά στη διάρκεια της ζωής τους. Υπό κανονικές θερμοκρασίες δωματίου και με επαρκή εφοδιασμό σε τροφή, μπορούν να ζήσουν για περισσότερο από 300 ημέρες.

Κοριοί και ασθένειες
Είναι πολύ πιθανό ότι οι κοριοί μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, ωστόσο, δεν είναι γνωστό για τη μετάδοση ασθενειών στους ανθρώπους.

Τσιμπήματα κοριών
Οι κοριοί δεν θεωρούνται υπεύθυνοι για μολυσματικές ασθένειες, η ενόχληση τους περιορίζεται κυρίως στην φαγούρα και στις κοκκινίλες από τα τσιμπήματα τους. Οι κοκκινίλες προκαλούνται από μια αλλεργική αντίδραση στο σάλιο που εκκρίνεται στην πληγή ενώ τρώνε. Δεδομένου ότι οι κοριοί έχουν σχέση και τρέφονται με το αίμα, η καθαριότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας. Οπουδήποτε από ένα πολυτελές, ακριβό ξενοδοχείο, μέχρι και σε στρατόπεδα μπορεί να υπάρξει προσβολή. Ανάλογα με την δική σας ανοχή στα τσιμπήματα, μπορεί να μην ανακαλύψετε ότι έχετε τσιμπηθεί για μέρες, ενώ μερικοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν αμέσως ή μέσα σε λίγες ώρες. 


ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Οι κοριοί συνηθίζουν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας όπως τα στρώματα, τα χαλιά, τα πατάκια τα ρούχα μας οι αποσκευές μας, οι τοίχοι, τα έπιπλα όπως κομοδίνα, κρεβάτια ντουλάπες σε ξύλινα πατώματα και άλλες επιφάνειες. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τα ελατήρια των στρωμάτων, στις τούφες και τα άκρα των χαλιών. Επίσης οι κοριοί δείχνουν μεγάλη ικανότητα να κρύβονται σε εσοχές και οπές στους τοίχους και το πάτωμα και σε σημεία όπως τα σοβατεπί και σε αρμούς από πλακάκια η ξύλινα παρκέ. 


ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Οι κοριοί μπορούν και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας και βοηθά να αποτραπεί μια ακόμα μεγαλύτερη προσβολή. Οι τεχνικοί της Exterminators γνωρίζουν και κατανοούν τις συνήθειες του κάθε είδους των παρασίτων και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν τους κοριούς αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους. 

Η ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΡΙΩΝ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

1. Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή επιθεώρηση του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένων των κρεβατιών, των επίπλων και των χαλιών, για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής. Η συστηματική χρήση ειδικού εξοπλισμού ανίχνευσης κοριών, όπως φακούς υπεριωδών ακτίνων, κάμερες θερμικής απεικόνισης, θερμόμετρα IR και άλλα συστήματα ανίχνευσης, μας βοηθά στην διαπίστωση της παρουσίας τους για την άμεση λήψη μέτρων. 

Ανιχνεύει σημεία ύποπτα για ύπαρξη κοριών όπως:

  • Ζωντανούς ή νεκρούς κοριούς στο κρεβάτι 

  • Υπολείμματα του δέρματος τους όταν ενηλικιώνονται

  • Σημεία  περιττωμάτων κόκκινου-μαύρου χρώματος

  • Μικροσκοπικά αυγά κρεμ χρώματος που βρίσκονται συνήθως σε σκοτεινές σχισμές

2. Μετά την αναγνώριση των παρασίτων, επεμβαίνουμε  στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν κρυμμένα παράσιτα  και τα αυγά τους με ειδικά εντομοκτόνα. 

3. Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε  την καλύτερη δυνατή συντήρηση για το σπίτι σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ! ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ.
 
Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.

Χρειάζεστε βοήθεια; Είμαστε διαθέσιμοι 24/7
EXTERMINATORS 210 60.10.745
Ζητήστε προσφορά

Ευχαριστημένοι πελάτες μας:


Πιστοποιήσεις:

Πιστοποίηση απολυμάνσεων και απεντομώσεων

Προμηθευτές

Αποτελεσματικά φάρμακα απολύμανσης και απεντόμωσης
Copyright ©2018 exterminators.gr
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου.