ΣΚΩΡΟΙ

ΣΚΩΡΟΙ

Οι σκόροι διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με το είδος της διατροφής τους. Έτσι λοιπόν υπάρχουν οι σκόροι τροφίμων που αναπτύσσονται και τρέφονται από κάποια πηγή τροφίμου και οι σκόροι ρούχων που προσβάλουν και τρέφονται από υφάσματα. Και στις περιπτώσεις η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στην περιουσία σας μπορεί να είναι μεγάλη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι σκόροι είναι ιπτάμενα έντομα που συνδέονται στενά με τις πεταλούδες. Υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Σε αντίθεση με τις πεταλούδες, οι σκόροι έχουν πιο γήινα  απαλά χρώματα, καφέ, λευκό, γκρι ή μαύρο. Τα φτερά τους καλύπτονται σε κλίμακα. Οι σκόροι είναι σπάνια μεγαλύτεροι από 20 χιλιοστά, αν και υπάρχουν κάποια είδη που μπορεί να φτάσουν έως και 120 χιλιοστά. Οι προνύμφες των σκόρων μοιάζουν με τριχωτά σκουλήκια. Το σώμα τους αποτελείται από το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Παρόλο που ότι οι σκόροι δεν αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο για την υγεία μας, εντούτοις  ένα μόνο έντομο αν τρυπώσει μέσα στη ντουλάπα σας μπορεί να καταστρέψει ρούχα, υφάσματα, γούνες, δερμάτινα αλλά και τα χαλιά. Αντίστοιχη καταστροφή μπορεί να γίνει εάν ένας σκόρος τροφίμων τρυπώσει μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας.

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Ο σκόρος είναι ένα έντομο που έχει δράση ολόκληρο το χρόνο, αν και έχει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και δεν μπορεί να ζήσει και να αναπαραχθεί σε κρύες συνθήκες, αν το σπίτι σας είναι αρκετό ζεστό τους χειμερινούς μήνες, μπορεί άνετα να αναπαραχθεί και να εκκολαφθούν τα αυγά του με επιτυχία. Γεννάει περίπου 50-150 μικροσκοπικά αυγά τη φορά συνήθως σε ένα μόνο σημείο. Ετσι μπορεί να καταλάβετε ότι μόνο ένας θηλυκός σκόρος μπορεί να σας γεμίσει το σπίτι με αρκετούς απογόνους μέσα σε λίγους μήνες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ:

Tineolla Bisseliella 

The common clothes moth (Σκώρος των υφασμάτων)

– Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6-8mm με ανοιχτόχρωμα φτερά και χωρίς κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό
– Προνύμφες χρώματος κρέμ – άσπρο με κεφάλι χρώματος καφέ και μήκος έως 10mm
– Οι προνύμφες των σκόρων κάνουν ακανόνιστες τρύπες σε υφάσματα

Tinea Pellionella

The case-bearing clothes moth (Σκόρος των μάλλινων και υφασμάτων)

– Απαντώνται ιδιαίτερα σε υφάσματα ζωικής προέλευσης
– Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6mm χρώματος σκούρο – ανοιχτό κίτρινο και τρείς αχνές κηλίδες
– Προνύμφες χρώματος κρέμ – άσπρο και μήκος έως 10mm
– Κάνει ομοιομεγέθεις τρύπες στο ύφασμα σε σχέση με τον κοινό σκόρο των ενδυμάτων

Hofmannophila pseudospretella

Brown house moth (Καφέ σκόρος του σπιτιού)

– Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 8-14mm και χρώματος καφέ με τρείς η τέσσερις σκουρόχρωμες κηλίδες
– Προνύμφες έως 20mm μήκος, χρώματος υποκίτρινου με κεφάλι χρώματος καφέ
– Οι προνύμφες τρέφονται με διάφορα υφάσματα ζωικής προέλευσης, όπως μαλλί, δέρμα και φτερά.

Endrosis sacritrella

White house moth (Λευκός σκόρος του σπιτιού)

– Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6-10mm, το κεφάλι έχει χρώμα λευκό και έχει ποικιλόχρωμα φτερά
– Προνύμφες έως 20 mm μήκος, χρώματος κρέμ με κεφάλι χρώματος κόκκινο-καφέ
– Οι προνύμφες αναζητούν την τροφή τους σε διάφορα υλικά. Προκαλούν μικρότερες φθορές σε υφάσματα σε σχέση με τους υπόλοιπους σκόρους.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΡΟΥΣ ΜΑΚΡΙΑ

Είναι δύσκολο να αποτρέψετε τους σκόρους να εισέλθουν από ένα ανοιχτό παράθυρο ή μία ανοιχτή πόρτα, επίσης προληπτικά θα πρέπει να κλείνετε τις κουρτίνες ή να χρησιμοποιείτε τις προστατευτικές σίτες όταν τα παράθυρα παραμένουν την νύχτα ανοιχτά, τότε που οι σκόροι προσελκύονται από τα φώτα της οικίας. Όταν τελικά τα έντομα των σκόρων εισέλθουν στην οικία, εναποθέτουν τα αυγά τους σε σκοτείνα και ήσυχα σημεία, όπου αποθηκεύονται ρούχα και υφάσματα.

ΧΩΡΟΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Χώροι υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα δωμάτια επισκεπτών, κάτω από τα κρεβάτια, ντουλάπια και ντουλάπες που χρησιμοποιούνται σπάνια.
  • Επίσης χώροι υψηλού κινδύνου είναι και οι σοφίτες, γιατί οι σκόροι προσελκύονται από τις φωλιές των πουλιών που μπορεί να υπάρχουν στις μαρκίζες οροφής του σπιτιού.
  • Τα βρόμικα ή λερωμένα ρούχα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους σκόρους. Καλό είναι να καθαρίζετε τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσετε. Όπου θα αποθηκευτούν υφάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να τα τοποθετείτε σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες, ή βαλίτσες.
  • Σκουπίζετε τακτικά κάτω από τα έπιπλα με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεται τα αυγά των σκόρων πρίν αυτά εκκολαφθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν στο παρελθόν ο χώρος είχε αντιμετωπίσει προσβολή ή αν έχετε αντιληφθεί αυξημένη δραστηριότητα των σκόρων.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Μία μικρή προσβολή από σκόρους μπορεί να αντιμετωπιστεί με προϊόντα που διατίθενται στο λιανεμπόριο, σε περιπτώσεις μεγαλύτερης ή επαναλαμβαλόμενης προσβολής απαιτείται η επαγγελματική αντιμετώπισή τους.

Για την Exterminators η πρωταρχική ενέργεια που θα κάνει, για την καταπολέμηση παρασίτων είναι:

  • Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση του χώρου,για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής.
  • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων εφαρμόζεται η μέθοδος καταπολέμησης στις επικίνδυνες περιοχές και σημεία, περιμετρικά, στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων και επεμβαίνουμε στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν  κρυμμένα παράσιτα  και τα αυγά τους με ειδικά εντομοκτόνα.
  • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε  την καλύτερη δυνατή συντήρηση για τον χώρο σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.