ΣΑΡΑΚΙΑ

Οικογένεια / Τάξη: Many Families / Coleoptera
Επιστημονική ονομασία: Anobium Punctatum

 

Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΑΡΑΚΙ!

Με πάνω από 70 χρόνια εμπειρίας και άριστα εκπαιδευμένους τεχνικούς, η Exterminators είναι η εταιρεία στην οποία μπορείτε να εμπιστευτείτε για να προστατέψετε το σπίτι σας από το σαράκι. Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και με τις περιπτώσεις που έχουμε αντιμετωπίσει σε Ελλάδα και Κύπρο δίνουμε εγγύηση καταπολέμησης 100% και παρακολουθούμε την πορεία της απεντόμωσης επ’ αορίστου χρόνου χωρίς χρέωση.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Είναι το πιο κοινό έντομο στη χώρα μας ( Anobium punctatum). Αυτό το μικρό κυλινδρικό σκαθάρι, μήκους 4 έως 6 mm, είναι κόκκινο καφέ και φέρει ανοίγματα στην πλάτη σε επιμήκεις γραμμές. Τα τρία τελευταία τμήματα των κεραιών του είναι μακρύτερα από τα υπόλοιπα άλλα. Η νύμφη είναι κρεμ-άσπρη με σκούρες καφέ σιαγόνες και έχει μια διπλοσειρά από αγκάθια στην πλάτη. Το κοινό σαράκι έχει δύο σκληρά εξωτερικά φτερά. 

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Τα ξυλοφάγα έντομα προσβάλουν έπιπλα , αντικείμενα από ξύλο, ακόμα και ξύλινες κατασκευές κτιρίων. Οι προνύμφες που τρέφονται κάνουν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας στο ξύλο, και όταν φτάσουν στο στάδιο των ενηλίκων, αναδύονται μέσα από στρογγυλές οπές εξόδου, που ενδέχεται να δημιουργηθούν με το μάσημα  του ξύλου. Ενήλικα έντομα ορισμένων ειδών βγαίνουν στην επιφάνεια μέσω οπών ακόμα και από γύψο, πλαστικό, αλλά και μαλακά μέταλλα που θα μπορούσαν να καλύψουν το υποκείμενο ξύλο.

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Το σαράκι έχει τέσσερα στάδια ανάπτυξης: αυγό – προνύμφη – νύμφη – ενήλικο έντομο. Στη ουσία τα ενήλικα έντομα γεννούν τα αυγά τους μέσα στο εσωτερικό ξύλινων επιφανειών, όπως πατώματα, έπιπλα, δομική ξυλεία. Μόλις εκκολαφθεί η προνύμφη αρχίζει να τρέφεται από το ξύλο. Παραμένει στο εσωτερικό για χρόνια τρώγοντας το ξύλο και σχηματίζοντας τούνελ. Μόλις η προνύμφη ωριμάσει και μεγαλώσει σε μέγεθος κινείται προς την επιφάνεια για να βγει από το κουκούλι ως ενήλικο έντομο.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Τα ενήλικα σκαθάρια ξεπροβάλουν την άνοιξη ζευγαρώνουν και αμέσως εναποθέτουν τα αυγά τους. Το θηλυκό ροκανίζει μια μικρή ποσότητα ξύλου για τον υπολογισμό της περιεκτικότητας του αμύλου και της υγρασίας και δεν εναποθέτει τα αυγά αν το άμυλο είναι μικρότερο του 3%.Εναποθέτουν τα αυγά τους μέσα στους πόρους στο μαλακό μέρος του ξύλου. Τα περισσότερα είδη γεννούν περίπου 50 αυγά. 


ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ 4 ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗ:

ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ ΕΠΙΠΛΩΝ (ΚΟΙΝΟ ΣΑΡΑΚΙ)
Το σαράκι των επίπλων είναι το πιο διαδεδομένο είδος στη χώρα μας. Προτιμά την μαλακή ξυλεία αφήνοντας πίσω του τρύπες εξόδου 1-2mm. Το σαράκι γεννά τα αυγά του στην επιφάνεια του ξύλου και οι προνύμφες τρυπούν το ξύλο δημιουργώντας τούνελ. Προσβάλλει την ξυλεία κοντραπλακέ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είδος ξυλείας. Η παρουσία του εντόμου γίνεται εμφανής από τους μικροσκοπικούς σωρούς σκόνης στην ξυλεία. Η δομική αποδυνάμωση στην οικοδόμηση με το σαράκι επίπλων είναι πιο πιθανή σε ξυλεία με μικρές διαγώνιες τομές και όπου υπάρχει υγρασία. Αυτές οι συνθήκες είναι πιο κοινές σε παλιά σπίτια.

ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ LONGHORN ΟΙΚΙΑΣ
Το σαράκι Longhorn οικίας βρίσκεται κυρίως σε ξυλεία οροφής όπου επιτίθεται στο σομφόξυλο συχνά με συνέπεια τη δομική αδυναμία. Προτιμά το ατελές ξύλο όπως παλαιές σανίδες πατώματος, τις δοκούς σοφίτων στη στέγη καθώς και παλιά έπιπλα των οποίων έχει φθαρεί το βερνίκι. Οι τρύπες και τα τούνελ που δημιουργεί το σαράκι αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερες από το σαράκι επίπλων.

ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ ΑΝΟΒΙΟΥ
 Αυτό το είδος επιτίθεται σε σκληρές ξυλείες όπως λεύκας και βαλανιδιάς. Λόγω της απίστευτης όρεξης του, μετά την επίθεση του σε σκληρές ξυλείες, προχωρά σε μαλακό ξύλο με μεγάλη μανία. Μπορεί να αναπτυχθεί σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Η καταπολέμηση πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο επαγγελματία μόλις εντοπισθεί η προσβολή.

ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ POWDER POST 
Στο στάδιο της προνύμφης τα έντομα αυτού του είδους μπορεί να μείνουν για μήνες ή και χρόνια μέσα στο ξύλο. Η παρουσία τους γίνεται εμφανής μόνο όταν βγουν από το ξύλο ως ενήλικες αφήνοντας μικρές τρύπες. Εάν η κατάσταση του ξύλου είναι κατάλληλη, τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους και να επαναπροσβάλουν το ξύλο συνεχίζοντας τον κύκλο για γενεές. Η ξυλεία με πολλαπλές προσβολές γίνεται διάτρητη από τρύπες ενώ τριγύρω είναι εμφανές η σκόνη ξύλου που αφήνουν πίσω τους. Επιτίθενται εξίσου σε σκληρή και μαλακή ξυλεία. Τα αντικείμενα που μπορεί να προσβληθούν από σαράκι powder post περιλαμβάνουν ξύλινα εργαλεία ή χερούλια, κορνίζες, έπιπλα, ντουφέκια, βιβλία παιχνίδια, κατασκευές από καλάμι, πατώματα και δομικές ξυλείες το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.


ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤEI

Συχνά σημεία εμφάνισης ξυλοφάγων εντόμων είναι σε ξύλινα πατώματα, σκεπές, σκάλες, έπιπλα – ιδιαίτερα παλιά αντικείμενα,πέργκολες, δοκάρια και δομική ξυλεία και γενικά όπου υπάρχει φυσικό ξύλο. Σε σοφίτες και παλιά σπίτια. Φυσικά ξύλα που δεν έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία προστασίας ή που η προστασία έχει φθαρεί και φύγει με τον καιρό.

Τα πρώτα σημάδια σαρακιού:

1. Μικρές τρύπες στο ξύλο: στρογγυλές οπές που φαίνονται καλοσχηματισμένες, καθαρές και φρέσκιες 
2. Σχηματισμένες σήραγγες, τούνελ στις ξύλινες επιφάνειες
3. Λεπτή σκόνη –πούδρα-  που πέφτει από τις τρύπες εισόδου και συσσωρεύεται σε μικρούς σωρούς 
4. Συνεχόμενος ήχος «τριξίματος» προερχόμενος από το εσωτερικό, όπου το σαράκι δρα τρώγοντας το ξύλο 
5. Κατεστραμμένη ή αδύναμη επιφάνεια του ξύλου
6. Ετοιμόρροπο, σαθρό ξύλο – συνήθως εντοπίζεται γύρω από γωνίες ή στην άκρη των δοκαριών ή του πατώματος
7. Νεκρά ή ζωντανά έντομα. Τα ζωντανά εμφανίζονται συνήθως από Μάιο έως Οκτώβριο
8. Αυγά συνήθως δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι
9. Προνύμφες σαρακιού – συνήθως σε μπεζ χρώμα


ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, το σαράκι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο ξύλο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δράσουμε προληπτικά και θεραπευτικά ώστε να διασώσουμε το πολύτιμο ξύλο μας και να εμποδίσουμε τα έντομα να προσβάλλουν και τα υπόλοιπα ξύλα του χώρου μας.Το σαράκι αντιμετωπίζεται στοχεύοντας σε κάθε περίπτωση στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης του εντόμου. Η κάθε θεραπεία για το σαράκι εξατομικεύεται ανάλογα με παράγοντες που είναι μοναδικοί για το χώρο σας και την κάθε περίπτωση. 

Γενικά οι εφαρμογές πραγματοποιούνται με χρήση υγρών ενέσιμων εντομοκτόνων στο εσωτερικό των στοών, που έχουν διαμορφωθεί από τα ξυλοφάγα έντομα, στο ξύλο ώστε να διασφαλιστεί μία εστιασμένη καταπολέμηση. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και νεφελοψεκαστήρες σε κλειστούς χώρους ή ακόμα και επίχρισμα με gel που διεισδύει έως και 5-6 εκατοστά στο εσωτερικό του ξύλου και θανατώνει το έντομο. 

Η ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΣΑΡΑΚΙΟΥ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

Για την Exterminators η πρωταρχική ενέργεια που θα κάνει, για την καταπολέμηση σαρακιού είναι:

  • Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση του χώρου,για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής. Με την χρήση ειδικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας,όπως τηλεσκοπικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης, φακούς υπεριωδών ακτίνων, κάμερες θερμικής απεικόνισης, θερμόμετρα IR, μετρητές υγρασίας και άλλα συστήματα ανίχνευσης, μας βοηθά στην διαπίστωση της παρουσίας τους για την άμεση λήψη μέτρων. 

  • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων εφαρμόζεται η μέθοδος καταπολέμησης στις επικίνδυνες περιοχές και σημεία, περιμετρικά, στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων και επεμβαίνουμε στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν  κρυμμένα παράσιτα  και τα αυγά τους με ειδικά εντομοκτόνα. 

  • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε  την καλύτερη δυνατή συντήρηση για τον χώρο σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS


ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ! ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ.

Επικοινωνήστε μαζί μας και οργανώστε μια δωρεάν επιθεώρηση του σπιτιού σας από έναν υπεύθυνο επιστήμονα της Exterminators, ο οποίος θα σχεδιάσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας.


Χρειάζεστε βοήθεια; Είμαστε διαθέσιμοι 24/7
EXTERMINATORS 210 60.10.745
Ζητήστε προσφορά

Ευχαριστημένοι πελάτες μας:


Πιστοποιήσεις:

Πιστοποίηση απολυμάνσεων και απεντομώσεων

Προμηθευτές

Αποτελεσματικά φάρμακα απολύμανσης και απεντόμωσης
Copyright ©2018 exterminators.gr
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου.