ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Οικογένεια / Τάξη: Blattaria / Dictyoptera
Επιστημονική ονομασία: Many Variations
 

Οι κατσαρίδες είναι φορείς σοβαρών ασθενειών όπως της σαλμονέλλας, της δυσεντερίας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου, εκπέμπουν δυσάρεστες οσμές και μπορεί επίσης να παράγουν ήχο. Επίσης αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μεταφέρουν τους παθογόνους οργανισμούς με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις τους. Εκτός όμως από αυτά πολύ συχνά προκαλούν και αναπνευστικά προβλήματα αφού οι κατσαρίδες απορρίπτουν το δέρμα τους τακτικά, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι κατσαρίδες ανήκουν στο βασίλειο Animalia, στην συνομοταξία Arthropoda, κλάση έντομα και τάξη Blattaria. Μερικά είδη εισβάλλουν στις ανθρώπινες κατοικίες και θεωρούνται παράσιτα. Άλλα είναι επωφελείς για το περιβάλλον ως σημαντικοί ανακυκλωτές σάπιας οργανικής ύλης. Το χρώμα των κατσαρίδων ποικίλλει από ωχρό καστανό μέχρι μαύρο, με ή χωρίς στίγματα. Οι κατσαρίδες μπορεί να φτάσουν πάνω από 50 mm μήκος, με τροπικά είδη να τείνουν να είναι μεγαλύτερες από εκείνες που βρίσκονται σε άλλα κλίματα. Βέβαια στο γένος Nocticola υπάρχουν είδη που φτάνουν σε μήκος 2mm. Οι κατσαρίδες έχουν έξι πόδια, δύο κεραίες και μερικές έχουν φτερά. Ωστόσο, οι περισσότερες φτερωτές κατσαρίδες δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρες στο να πετούν.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 
Οι κατσαρίδες είναι μέτριου προς μεγάλου μεγέθους έντομα και ανήκουν στην τάξη των Δικτυόπτερων. Είναι επίπεδα έντομα με μακριές κεραίες. Είναι νυκτόβιες και τρέχουν γρήγορα όταν ενοχληθούν. Η συνήθειά τους να τρέφονται τόσο με περιττώματα όσο και με τις τροφές του ανθρώπου, αποτελεί ένα δείγμα για τον πιθανό κίνδυνο της υγείας μας. Η σημασία αυτού του κινδύνου γίνεται φανερή όταν σκεφθούμε ότι οι κατσαρίδες μετακινούνται ελεύθερα από οίκημα σε οίκημα και από το ένα σημείο στο άλλο. Επειδή οι κατσαρίδες είναι νυκτόβιες, συχνά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την έκταση της μόλυνσης των τροφών τους, ούτε και μπορούν να φανταστούν τους μεγάλους πληθυσμούς τους. 

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Ο πλήρης κύκλος ζωής μπορεί να επεκταθεί σε μερικούς μήνες ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος (υγρασία, θερμοκρασία). Αν και η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, η εμφάνιση κατσαρίδων σε ένα χώρο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την καθαριότητα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και στα καθαρότερα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους. Οι κατσαρίδες και τα αυγά τους διαδίδονται παντού, στα τρόφιμα και άλλες συσκευασίες.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
 Τα θηλυκά επιτρέπουν στα αρσενικά να πλησιάζουν και να παραδίδουν την σπερματοφορία σε μια σακούλα (bursa copulatrix) κοντά στο στόμα των εσωτερικών γεννητικών οργάνων του θηλυκού. Σε μια ομάδα ειδών, στη σπερματοφορία κολλάει λίγο ουρικό οξύ του αρσενικού. Αυτό χρησιμοποιείται από τα θηλυκά στην κατασκευή μιας κάψας (ωοθήκη), η οποία περιέχει τα γονιμοποιημένα αυγά. Στην απόθεση αυτής της θήκης γονιμοποιημένων ωών το εξωτερικό της σκληραίνει και σχηματίζει μεμβρανώδεις τοίχους. Ο αριθμός αυγών ανά θήκη ποικίλλει ανάλογα με το είδος από τέσσερα μέχρι επί 240.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ:

Blatella Germanica

German cockroach (Γερμανική κατσαρίδα)


Οι γερμανικές κατσαρίδες βρίσκονται σε χώρους με ανθρώπινη δραστηριότητα.Το σώμα μιας ενήλικης γερμανικής κατσαρίδας είναι περίπου 1 cm σε μήκος. Καφέ ή ανοικτό καφέ στο χρώμα, με δύο σκούρες λωρίδες στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η γερμανική κατσαρίδα είναι το ευρύτερα μεταφερόμενο παρασιτικό έντομο στον κόσμο. Οι  προσβολές εμφανίζονται και στα ψυχρότερα κλίματα, σε μεγάλες εγκαταστάσεις με κεντρική θέρμανση ή γύρω από μηχανήματα που παράγουν θερμότητα. 

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Συνηθίζουν να κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σίγουρα, ασφαλή καταφύγια, κοντά σε πηγές τροφίμων και υγρασίας, όπως, τις εσωτερικές κοιλότητες τοίχων, τις ρωγμές στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου και κάτω ή μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα. Οι προσβολές τους εμφανίζονται συνήθως στο μπάνιο και στην κουζίνα

 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Η γερμανική κατσαρίδα είναι το πιο παραγωγικό είδος μεταξύ όλων των κατσαρίδων.Η θηλυκή γερμανική κατσαρίδα ζει έως και 6 μήνες. Φέρει ένα σάκο που περιέχει 30 έως 40 αυγά. Η ανάπτυξη από το αυγό στο ενήλικο μπορεί να προκύψει σε 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων απορρίπτει το δέρμα της 6 φορές. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα καθ΄ όλο το έτος, αλλά ευνοείται ιδιαίτερα από το υγρό και θερμό περιβάλλον . 


 Periplaneta Americana

American cockroach (Αμερικανική κατσαρίδα)


Κρύβεται σε υπόνομους, φρεάτια και σε άλλα σκοτεινά σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας.Το μήκος του σώματος του ενήλικου εντόμου μπορεί να φθάσει και τα 4 εκατ. είναι καφέ χρώματος, και έχει καλά ανεπτυγμένα φτερά όπου μπορεί να πετάξει.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμά την παραμονή της σε χώρους όπως το ψευδοπάτωμα, τα υπόγεια των κτιρίων, τους υπονόμους, τα φρεάτια και άλλες θερμές, σκοτεινές και υγρές θέσεις. Αποφεύγει τις κρύες περιοχές αλλά θα αναπτυχθεί και υπαίθρια όταν η θερμοκρασία είναι επάνω από 27 ◦C. Στα κτίρια συναθροίζονται συχνά γύρω από το θερμούς υδροσωλήνες, τις μηχανές ψυγείων, τους λέβητες και άλλες συσκευές θέρμανσης και μέσω των σωληνώσεων της αποχέτευσης μεταφέρονται στιε κουζίνες και στα μπάνια. Η αμερικανική κατσαρίδα μπορεί να τραφεί με μια μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικού και ζωικού υλικού.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Η διάρκεια ζωής του θηλυκού εντόμου φτάνει μέχρι και 1,5 χρόνο. Η περίοδος επώασης των αυγών διαρκεί 6 έως 8 εβδομάδες.


Blatta Orientalis

Oriental cockroach (Κατσαρίδα της ανατολής)


Θεωρείται υπαίθριο είδος, το οποίο προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον. Το σώμα του ενήλικου εντόμου είναι περίπου 2,5 cm σε μήκος. Το χρώμα της είναι  γυαλιστερό μαύρο ή σκούρο καφέ ,δεν έχει φτερά αλλά επενδύσεις πτερυγίων που καλύπτουν το πρώτο ζευγάρι των τμημάτων του σώματος της. Ούτε το αρσενικό ούτε θηλυκό άτομο είναι ικανό να  πετάξει.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Οι περισσότεροι πληθυσμοί της επιλέγουν να ζήσουν κάτω από φύλλα, κάτω από πέτρες, σε εξωτερικούς χώρους που συσσωρεύονται σκουπίδια ή σε συντρίμμια. Αν βρουν όμως διαθέσιμη πρόσβαση, μπορούν εύκολα να ευδοκιμήσουν σε κενά ή ανοίγματα κάτω από βεράντες, σε ρωγμές σε τοίχους και βέβαια  σε υδρορροές και αποχετευτικά δίκτυα λόγω της μεγάλης τους ανάγκης για νερό. Είναι γνωστή για την προτίμησή της στο να τρέφεται με σκουπίδια, βρωμιές ή οργανικά υλικά που έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται. Η Ασιατική κατσαρίδα εξαρτάται πολύ από το νερό.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Το θηλυκό ζει έως και 2 έτη και αποθέτει μέχρι 18 αυγοσάκους στη διάρκεια της ζωής του. Κάθε σάκος αυγών περιέχει 16 αυγά. Η περίοδος επώασης είναι 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης είναι 12 μήνες. Ο πληθυσμός επεκτείνεται γρήγορα σε ιδανικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερμών θερινών μηνών, με θερμοκρασίες επάνω από 27 ◦C.


ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΟΛΕΘΡΟ ΣΤΟN ΧΩΡΟ ΣΑΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ:

  1. Είσοδος:Οι κατσαρίδες είναι από τα πιο κοινά έντομα. Αποτελούν ίσως τον σοβαρότερο κίνδυνο για την δημόσια υγεία καθώς μεταφέρουν μικρόβια που είναι υπεύθυνα για ασθένειες όπως: η γαστρεντερίτιδα, η διάρροια, ο τύφος, η πολιομυελίτιδα και η σαλμονέλα. Επίσης πολύ συχνά είναι υπεύθυνες για αναπνευστικά προβλήματα. Αγαπούν τα σκοτεινά με υγρασία μέρη και γι’ αυτό τις εντοπίζουμε κυρίως τη νύχτα όπου βγαίνουν προς αναζήτηση τροφής.
  2. Ιδανικό περιβάλλον: Το σπίτι σας είναι ένα ιδανικό μέρος αναπαραγωγής για ορισμένα είδη κατσαρίδων. Με άφθονο φαγητό, ζέστη, νερό και ιδανικές φωλιές, μπορούν να παραμένουν ενεργές όλο τον χρόνο.
  3. Αναπαραγωγή: Οι κατσαρίδες αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Για κάθε μια κατσαρίδα που βλέπετε, υπάρχουν πάρα πολλές, πολλές περισσότερες από ότι μπορεί να νομίζετε και κρύβονται και πολλαπλασιάζονται πίσω από τους τοίχους σας.
  4. Εμφάνιση: Επειδή οι κατσαρίδες συνήθως είναι νυκτόβιες, αν έχετε δει μια, τότε μάλλον δεν έχετε δει ακόμη τίποτα. Οι λίγες κατσαρίδες που βλέπετε την μέρα, μπορεί να σημαίνει ότι απλά αναγκάζονται να το κάνουν λόγω συνωστισμού που είναι μια ένδειξη σοβαρής προσβολής.
  5. Αλλεργίες / άσθμα: Τα περιττώματα των κατσαρίδων, τα δέρματα τους και τα νεκρά σώματα τους μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες ειδικά στα παιδιά και ευαίσθητα άτομα.
  6. Αναποτελεσματικότητα μη εξειδικευμένων προϊόντων: Οι κατσαρίδες είναι καλύτερες στο να κρύβονται από ότι είναι στην εύρεση τους, και τα αυγά τους είναι φυσικά προστατευμένα από κάποια εντομοκτόνα. Χωρίς ειδικό εξοπλισμό, τα κατάλληλα σκευάσματα και την τεχνογνωσία η εξολόθρευση των κατσαρίδων θα είναι μια χαμένη μάχη.


ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Σήμερα η Extreminators κάνει χρήση των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των κατσαρίδων. Ανάλογα με το είδος της κατσαρίδας και την ένταση του προβλήματος, η Exterminators εφαρμόζει υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, κατσαριδοκτόνο gel, μη τοξικές παγίδες, εκνεφωτήρες ή εφαρμογές αερολύματος. 

Η ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

Για την Exterminators η πρωταρχική ενέργεια που θα κάνει, για την καταπολέμηση παρασίτων είναι:

  • Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση του χώρου,για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής. Με την χρήση ειδικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας,όπως τηλεσκοπικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης, φακούς υπεριωδών ακτίνων, κάμερες θερμικής απεικόνισης, θερμόμετρα IR, μετρητές υγρασίας και άλλα συστήματα ανίχνευσης, μας βοηθά στην διαπίστωση της παρουσίας τους για την άμεση λήψη μέτρων. 

  • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων εφαρμόζεται η μέθοδος καταπολέμησης στις επικίνδυνες περιοχές και σημεία, περιμετρικά, στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων και επεμβαίνουμε στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν  κρυμμένα παράσιτα  και τα αυγά τους με ειδικά εντομοκτόνα. 

  • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε  την καλύτερη δυνατή συντήρηση για τον χώρο σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS


Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.


Χρειάζεστε βοήθεια; Είμαστε διαθέσιμοι 24/7
EXTERMINATORS 210 60.10.745
Ζητήστε προσφορά

Ευχαριστημένοι πελάτες μας:


Πιστοποιήσεις:

Πιστοποίηση απολυμάνσεων και απεντομώσεων

Προμηθευτές

Αποτελεσματικά φάρμακα απολύμανσης και απεντόμωσης
Copyright ©2018 exterminators.gr
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου.