Ακάρεα

Ακάρεα

Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα. Θεωρείται πως η εισπνοή τους από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου εκθέτει το ανθρώπινο σώμα σε κάποια αντιγόνα που τελικά προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι μπορούν εύκολα να μεταφέρονται με τη σκόνη. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος ως 0,33mm, σώμα ωοειδές και πεπλατυσμένο. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο και στη ράχη τους φέρουν μακριά αυλάκια. Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 χιλιοστά και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του χιλιοστόμετρου, μπορούν να κάνουν φωλιά ακόμη και στο θύλακα μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα ακάρεα βρίσκονται σχεδόν παντού στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας, σε βάθος ακόμη και ως 10 μέτρα μέσα σε έδαφος με ανόργανα υλικά, σε πολικές ή τροπικές περιοχές και ερήμους, σε κρύες ή θερμές πηγές, σε θαλάσσια βάθη ως και 5.000 μέτρα κλπ. Εκτιμάται ότι έχουν περιγραφεί γύρω στα 48.200 είδη ακάρεων, σε συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο είδη που ζουν σήμερα.Φαίνεται πως είναι από τους πιο παλαιούς οργανισμούς πάνω στη Γη και εμφανίστηκαν 400 εκατομμύρια χρόνια πριν στον πλανήτη, ενώ σήμερα ζει το 5% των ειδών που έχουν ποτέ εμφανιστεί.

Όπως όλα τα ακάρεα, το άκαρι δεν έχει εντομές που να χωρίζουν τον κεφαλοθώρακα (πρόσωμα) από το οπισθόσωμα (κοιλιά), όπως τα υπόλοιπα αραχνοειδή (π.χ. αράχνη) αλλά τα δύο αυτά μέρη είναι ενωμένα συμπαγώς με μια ανεπαίσθητη ραφή. Ξεχωρίζει όμως το γναθόσωμα, το μέρος από το οποίο τρέφεται το άκαρι, το οποίο προεξέχει από το υπόλοιπο κύριο σώμα του, το ιδιόσωμα. Το ενήλικο άκαρι έχει συνήθως 4 ζεύγη πόδια, όπως τα αραχνοειδή, όμως μερικά είδη έχουν 3 ή και 2 ζεύγη πόδια και μερικά στην ενηλικίωση μένουν με ένα μόνο ζεύγος πόδια. Το γναθόσωμα στο κάθε άκαρι έχει προσαρμοστεί στον τρόπο που τρέφεται ώστε να μπορεί να δαγκώνει, να κεντρίζει, να πριονίζει ή και να ρουφά. Η αναπνοή γίνεται μέσω μικρών ανοιγμάτων στον εξωσκελετό τους, ή και από το ίδιο το κέλυφός τους.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Εκτιμάται ότι υπάρχουν 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος. Τα ακάρεα ζουν μέσα στα στρώματα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά και τις μοκέτες ή στα παιδικά παιγνίδια (π.χ.αρκουδάκια). Επειδή υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα συμπτώματα που προκαλούν μπορεί να είναι συνεχή.Τροφή τους είναι τα νεκρά κύτταρα από το ανθρώπινο σώμα, που αφαιρούνται λόγω της φυσικής διαδικασίας της απολέπισης.

Η παρουσία τους δεν έχει σχέση με το πόσο καθαρό είναι ένα σπίτι , αλλά με τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του σπιτιού. Τα αλλεργικά συμπτώματα όπως δύσπνοια και αλλεργική ρινίτιδα που δημιουργούνται από τα ακάρεα οφείλονται στο τίναγμα των κλινοσκεπασμάτων. Τα ακάρεα δεν τα βλέπουμε αλλά πετάγονται στον αέρα όταν τινάζουμε τα κρεβάτια και εισπνέονται πολύ εύκολα τόσο αυτά όσο και τα αποχωρήματά τους

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ 
Η ανάπτυξη από το πρώτο έως το τελευταίο στάδιο διαρκεί 23-30 ημέρες , υπό άριστες συνθήκες 22-26ο C και 75% σχετική υγρασία. Στο τελικό στάδιο , εμφανίζονται τα γεννητικά χαρακτηριστικά των ακάρεων και καθορίζεται το φύλλο. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 30 ημέρες. Κάθε θηλυκό αποθέτει 40-80 αυγά. Τρέφονται συνήθως από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας του ανθρώπου ενώ και οι μύκητες μπορεί να αποτελέσουν τροφή για τα ακάρεα.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ 
Η αναπαραγωγή τους είναι πάρα πολύ γρήγορη, τα αυγά που γεννούν τα θηλυκά ακάρεα μπορούν και αυξάνουν τον πληθυσμό τους μέχρι 25 – 30 φορές κάθε τρείς βδομάδες. Η ανάπτυξη του πληθυσμού των ακάρεων εξαρτάται από την θερμοκρασία, την υγρασία και την επάρκεια τροφής. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξή τους. Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί από μερικές ημέρες ως κάποιους μήνες ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες περιβάλλοντο (θερμοκρασία και υγρασία).

Στρώματα, μαξιλάρια, καναπέδες, ταπετσαρίες και χαλιά, λούτρινα παιγνίδια των παιδιών είναι οι πιο σημαντικές εστίες ανάπτυξης ακάρεων.

 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ

DERMATOPHAGOIDES PTERONYSSINUS 

The house mites (Ακάρεα της σκόνης)

Διαμέσου της σκόνης που συναντάται σε κάθε σπίτι μεταφέρονται κάποιοι πολύ μικροί οργανισμοί, που δε φαίνονται με γυμνό μάτι και ονομάζονται ακάρεα της σκόνης (dust mites) Το μικρό μεγεθός του διαφανούς σώματος (0,25-0,3χιλ.) τα κάνει αόρατα στο γυμνό μάτι. Φέρει λεπτές γραμμώσεις. Μέσος κύκλος ζωής 10 με 19 ημέρες για το άρρεν, μέχρι 70 ημέρες για το θήλυ. Επιβιώνει σε όλες τις συνθήκες μιας κατοικίας και βρίσκεται συνήθως σε κρεβατοκάμαρες και κουζίνες με προτίμηση στα στρώματα, χαλιά, γεμισμένα έπιπλα και κλινοσκεπάσματα, με 100-500 άτομα/γρ. σκόνης. Τρέφονται με σωματίδια οργανικής ύλης από το σώμα του ανθρώπου (π.χ. πιτυρίδα). Αποτελούν την κύρια αιτία άσθματος.

PSOROPTES 

Sheep scab and cattle scab (Aκάρι της ψώρας των ζώων) 

Τα ακάρεα των ζώων περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ειδών που προσβάλλουν σκύλους, γάτες, βοοειδή, αιγοπρόβατα, τρωκτικά, πτηνά και άλλα ζώα. Η ψώρα που προκαλεί επιφέρει οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους βοοειδών και αιγοπροβάτων. Η ασθένεια είναι πολύ μολυσματική και μεταδίδεται μέσω των πασσάλων των σταύλων όπου ξύνονται τα ζώα. Δεν τρυπούν το δέρμα αλλά τρέφονται στην εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας.

DERMANYSSUS GALLINAE

The poultry red mite Dermanyssus gallinae (Aκάρεα των περιστεριών και των πουλερικών)

Τα ακάρεα και οι ψείρες των περιστεριών και των πουλερικών είναι παράσιτα που μυζούν αίμα από τα πτηνά κατά την ηρεμία της νύχτας. Το άκαρι είναι συνήθως άσπρο ή γκριζωπό χρώμα, γίνεται πιο σκούρο ή πιο κόκκινο όταν τροφοδοτείτε με αίμα. Μετά τη διατροφή, κρύβονται σε ρωγμές και σχισμές μακριά από το φως της ημέρας, όπου ζευγαρώνουν και γεννούν τα αυγά. Το άκαρι εξελίσσεται μέσα από 5 στάδια της ζωής: αυγό, προνύμφη , δεύτερο στάδιο προνύμφης και ενήλικες. Υπό ευνοϊκές συνθήκες αυτό ο κύκλος ζωής μπορεί να ολοκληρωθεί εντός επτά ημερών, ώστε οι πληθυσμοί να μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να προκαλείται αναιμία στα πουλερικά. Τα νεαρά πτηνά είναι πιο ευαίσθητα στην αναιμία.Τα ακάρεα μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την υγεία των πτηνών έμμεσα, καθώς αυτά μπορεί να χρησιμεύσουν ως φορείς ασθενειών όπως η σαλμονέλωση, γρίπη σπειροχαίτωση και Erysipelothrix rhusiopathiae .
Dermansyssus gallinae ως ξενιστής μπορεί να είναι και ο άνθρωπος καθώς και μερικά είδη θηλαστικών, προκαλώντας μερικές φορές δερματίτιδα και αλλοιώσεις του δέρματος, αλλά σημειώνεται ότι είναι ανίκανοι διαβίωσης και αναπαραγωγής στο άνθρωπο ως ξενιστή.

GLYCYPHAGUS DOMESTICUS 

Food mite (Ακάρεα αποθηκών και τροφίμων)

Τα ακάρεα των τροφίμων παρουσιάζουν μεγάλο υγειονομικό ενδιαφέρον καθώς επίσης και οικονομικό αφού εκτός  από ποιοτική είναι και ποσοτική η υποβάθμιση των προϊόντων που συναντώνται. Τριχωτό μαλακό σώμα με χρώμα ωχρόλευκο. Το πρώτο είναι πολυφάγο (σιτηρά,φρούτα, δέρματα, τυριά, συλλογές, μύκητες) και το δεύτερο ολιφάγο (σανός). Άριστη θερμοκρασία αναπτύξεως 25C και σχετική υγρασία 85%. Μπορεί να αναπτύσσονται μέχρι και στους 35C. Δημιουργούν υπόποδες με διάρκεια ζωής έως 6 μήνες. Τρέφονται με αλεύρι, δημητριακά και μύκητες.

TYROPHAGUS PUTRESCENTIAE 

Mould mite (Ακάρι της μούχλας) 

Είναι κοσμοπολίτικο είδος. Στη φύση, βρίσκεται σε πολλά ενδιαιτήματα όπως λιβάδια, αχυρώνες, μανιτάρια, κυψέλες μελισσών και φωλιές πουλιών. Άριστες συνθήκες αναπτύξεως: 25C και 80% σχετική υγρασία. Αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο βιολογικός του κύκλος διαρκεί περίπου 15 ημέρες.. Τα περιβάλλοντα των αποθηκών της χώρας μας, αυνοούν την ανάπτυξή του. Προσβάλει προϊόντα με υψυλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτείνες όπως τυριά, αφυδατωμένα ψάρια, ξηρούς καρπούς κ.α.

DEMODEX 

Eyelash mites (Ακάρεα της ψώρας ανθρώπου και ζώων)

Σώμα 0,3-0,4mm, μακρόστενο, ημιδιαφανές, σκεπασμένο με λέπια. Ζει αρκετές εβδομάδες στους σμηγματογόνους αδένες και τους τριχογόνους θύλακες. Το demodex canis βρίσκεται στον σκύλο, ενώ τα demodex folliculorum και demodex brevis κοντά στη μύτη, στα βλέφαρα και τα φρύδια του ανθρώπου.

SARCOPTES SCABIEI VAR. HOMINIS 

The itch mite (Ακάρι της ψώρας του ανθρώπου)

Το ακάρι της ψώρας είναι σφαιρικό, ανόφθαλμο. Θήλυ 0,3-0,45mm. Τρυπά το δέρμα και γεννά τα ωά του.Τα έντομα εισχωρούν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και εναποθέτουν τα αυγά τα οποία εκολλάπτονται και εξαπλώνονται στα χέρια, στις ενώσεις των δακτύλων, στην περιοχή πάνω από τα γεννητικά όργανα και γύρω από τις μασχάλες. Η παρουσία των ωών προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις: αγωνιώδη φαγούρα και σοβαρές βλάβες στο δέρμα από το ξύσιμο, αλλά και είσοδο βακτηρίων που οδηγούν σε μολυσματικό κηρίο ή έκζεμα. Άν και ο κύκλος ζωής τους είναι μόνο 2 εβδομάδες, πολλά άτομα βρίσκονται να έχουν και άνω των 10 ακάρεα στο σώμα τους. Προσβάλλει επίσης, άγρια και κατοικίδια ζώα. Τα ακάρεα του ανθρώπου είναι αρθρόποδα κυρίως ανθρωπόφιλα με το άκαρι της ψώρας το πλέον σημαντικό είδος αφού συναντάται αρκετά συχνά ειδικότερα σε μέρη με ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό, όπως σχολεία, ιδρύματα, στρατώνες και φυλακές.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΑΡΕΑ

Τα ακάρεα της σκόνης είναι υπεύθυνα για πολλές μορφές αλλεργιών. Αποδεικνύεται ότι το   50-80% των περιπτώσεων εμφάνισης αλλεργικού άσθματος συνδέονται με τα ακάρεα της σκόνης. Φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι αντιδρούν σε πρωτείνες που βρίσκονται στα περιττώματα και στα εκδύματα του εξωσκελετού των ακάρεων. Επιπλέον άλλα συμπτώματα είναι κνησμός, εξανθήματα στο δέρμα, δύσπνοια, έντονος βήχας και φτάρνισμα. Τα ακάρεα είναι ακόμη υπεύθυνα για:

  • Δερματίτιδα ή άλλης μορφής βλάβες ιστών
  • Μεταβίβαση παθογόνων μικροοργανισμών
  • Αλλεργικές αντιδράσεις

Μια πολύ διαδεδομένη και γνωστή ασθένεια που προκαλείται από συγκεκριμένο άκαρι είναι η ψώρα, η οποία είναι και μεταδοτική. Το άκαρι της ψώρας φωλιάζει στο δέρμα ανθρώπων και ζώων και προκαλεί εκτεταμένες βλάβες αν παραμεληθεί η θεραπεία που είναι αναγκαία. Συνήθως το άκαρι πεθαίνει μέσα στο δέρμα από το ξύσιμο, καθώς το σημείο που βρίσκεται εντοπίζεται από τη φαγούρα που προκαλεί και ο τρόπος αυτός απαλλαγής από ένα μόνο άκαρι-εισβολέα είναι συνήθως αποτελεσματικός. Πιο μεγάλα ακάρεα μπορούν και να δαγκώσουν το δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα. Αρκετά από τα ακάρεα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδαΣυνήθως συγκεντρώνονται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως τα στρώματα των κρεβατιών. Θεωρείται πως η εισπνοή τους από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου εκθέτει το ανθρώπινο σώμα σε κάποια αντιγόνα που τελικά προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα.

Όπως και με όλα τα είδη των αλλεργιών, η θεραπεία από την αλλεργία λόγω ακάρεων ξεκινά με το να τα αποφεύγει κανείς. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως βοηθούνται άμεσα από την απομάκρυνση όσοι υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα.  Βοηθά επίσης το τακτικό πλύσιμο των στρωμάτων και των κουβερτών με ζεστό νερό. Χρήσιμα είναι επίσης τα αντιισταμινικά φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. 

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Εντομοκτονία με υπολειμματικά σκευάσματα με την χρήση ψεκαστήρα υψηλής ή χαμηλής πίεσης ανάλογα με τον χώρο και το είδος της μόλυνσης. Μαζί με το ακαρεοκτόνο χρησιμοποιούμε και απολυμαντικά για την καταπολέμηση μικρόβιων που μεταδίδονται με την άκαρι της ψώρας. Οι τεχνικοί της Exterminators γνωρίζουν και κατανοούν τις συνήθειες του κάθε είδους των παρασίτων και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν τα ακάρεα αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους.

Η ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΑΚΑΡΕΩΝ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

  •  Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή επιθεώρηση του σπιτιού σας,πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων των κρεβατιών, των επίπλων και των χαλιών, για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος προσβολής. Η συστηματική χρήση ειδικού εξοπλισμού ανίχνευσης ακάρεων, όπως φακούς υπεριωδών ακτίνων, κάμερες θερμικής απεικόνισης, θερμόμετρα IR και άλλα συστήματα ανίχνευσης, μας βοηθά στην διαπίστωση της παρουσίας τους για την άμεση λήψη μέτρων.
  • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων, επεμβαίνουμε  στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν  κρυμμένα παράσιτα  και τα αυγά τους με ειδικά εντομοκτόνα.
  • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή συντήρηση για το σπίτι σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.