Τσιμπήματα εντόμων: Πώς φαίνεται το κάθε είδος στο δέρμα

Τσιμπήματα εντόμων: Πώς φαίνεται το κάθε είδος στο δέρμα

Εξερευνήστε μερικά από τα κοινά τσιμπήματα παρασίτων για να δείτε ποιο έντομο σας έχει δαγκώσει.

Τα περισσότερα τσιμπήματα εντόμων, όπως από κουνούπια, ακάρεα, ψύλους κ.α. είναι κάτι αρκετά κοινό και, εκτός από φαγούρα, σπανίως προκαλούν πιο σημαντικά προβλήματα.

Αλλά μερικά τσιμπήματα εντόμων, όπως αυτά από σφήκες και μέλισσες, μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο, ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση. Άλλα τσιμπήματα εντόμων, όπως τα δηλητηριώδη δαγκώματα αραχνών, απαιτούν άμεση επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί το έντομο από το τσίμπημά του. Οι αντιδράσεις, τα εξανθήματα, οι ερεθισμοί από τσιμπήματα μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση. Παρακάτω όμως θα αναφέρουμε κάποιες γενικές πληροφορίες που μπορούν να μας δώσουν κατευθύνσεις και το είδος του εντόμου που προκάλεσε το τσίμπημα. Επίσης πληροφορίες όπως ο χώρος που συνέβη το τσίμπημα και άλλες ενδείξεις για την αναγνώριση του εντόμου, μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ

Τσίμπημα από κουνούπι

Σχεδόν αμέσως αφού τσιμπήσει το κουνούπι, παρατηρείται ένα στρογγυλό και πρησμένο σημάδι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δείτε μια μικρή κουκκίδα στο κέντρο του. Το σημάδι σύντομα θα γίνει κόκκινο και σκληρό, με μικρή ελαφρύ πρήξιμο. Μερικές φορές μπορεί τα κουνούπια να τσιμπάνε πολλές φορές την ίδια στιγμή. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αντιμετωπίσει μια πιο σοβαρή αντίδραση, όπως κνίδωση, μεγάλη κηλίδα και ερυθρότητα ή πρησμένους λεμφαδένες.

Τα παιδιά συχνά έχουν εντονότερη αντίδραση από τους ενήλικες. Τις περισσότερες φορές, οι αντιδράσεις στα τσιμπήματα κουνουπιών είναι αρκετά ήπιες και εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες. Μπορούν να είναι πιο ενοχλητικά για παιδιά και άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση που προκαλεί πόνο στο σώμα, πονοκέφαλο και πυρετό.

Τσίμπημα από κοριό

Πιθανότατα δεν θα αισθανθείτε πόνο όταν ένας κοριός στο κρεβάτι σας τσιμπήσει, αλλά μόλις ξυπνήσετε θα δείτε μια σειρά από δύο ή περισσότερα κόκκινα σημάδια στο δέρμα σας. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια ήπια ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο σάλιο του κοριού μεταξύ 24 ωρών και 3 ημερών αργότερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάγλυφα, κόκκινα σημάδια στο δέρμα, με έντονο κνησμό (φαγούρα) και ήπια φλεγμονή για αρκετές ημέρες

Τα τσιμπήματα από κοριούς μπορεί να σχηματίσουν μια γραμμή ή να είναι σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ. Οι κοριοί τσιμπάνε οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει δέρμα. Συνήθως, τα τσιμπήματα τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές που εκτίθενται κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως: Λαιμός, Πρόσωπο, Χέρια, Ώμοι, Μπράτσα, Πόδια.

Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται το τσίμπημα ή δεν αναπτύσσουν άλλα συμπτώματα εκτός από τις κουκκίδες του τσιμπήματος και ενδεχομένως κάποια δευτερεύοντα, γύρω από τη φλεγμονή και τον ερεθισμό. Άλλοι θεωρούνται υπερευαίσθητοι στα τσιμπήματα και αναπτύσσουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγο πολύ αμέσως μετά το τσίμπημα, αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν ή να εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες. Χωρίς περαιτέρω ερεθισμό, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από μια εβδομάδα περίπου.

Δάγκωμα από αράχνη

Οι περισσότερες αράχνες δεν είναι δηλητηριώδεις και προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα του δέρματος, οίδημα και ελαφρύ πόνο στην περιοχή. Εάν αναπτύξετε μια αλλεργική αντίδραση σε δάγκωμα αράχνης, με συμπτώματα, όπως σφίξιμο στο στήθος, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολίες στην κατάποση, ή πρήξιμο στο πρόσωπο, θα πρέπει να πάτε επειγόντως στον γιατρό.

Τσίμπημα από τσιμπούρι

Μερικά τσιμπούρια μπορεί να είναι επικίνδυνα, διότι μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες με το τσίμπημά τους, όπως η νόσος του Lyme και πυρετό με στίγματα στο δέρμα. Τη στιγμή που τσιμπά το τσιμπούρι δεν εκδηλώνεται πόνος. Αργότερα, στο σημείο του τσιμπήματος μπορεί να εκδηλωθεί φαγούρα, κοκκίνισμα και αίσθημα καψίματος. Σε άτομα που έχουν ευαισθησία ή αλλεργία στα τσιμπούρια μπορεί επίσης να εκδηλωθεί δερματικό εξάνθημα, δύσπνοια, πρήξιμο ή μούδιασμα.

Αν αμέσως μετά το σύμπτωμα εκδηλωθεί πυρετός, δύσπνοια, γενικευμένη αδυναμία, τάση προς έμετο, πρήξιμο τοπικά στο σημείο του τσιμπήματος και/ή στους λεμφαδένες, πονοκέφαλος, πνευματική σύγχυση ή ταχυπαλμία επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στον γιατρό, αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σε περίπτωση που στο σημείο του τσιμπήματος εμφανιστούν έντονο κοκκίνισμα, πρήξιμο και κόκκινες γραμμές είναι πιθανό το σημείο να έχει μολυνθεί.

Τσίμπημα από ψύλο

Τα συμπτώματα από τσιμπήματα ψύλλων μπορεί να αρχίσουν μέσα σε λίγες ώρες. Συνήθως τα τσιμπήματα αυτά εμφανίζονται σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων. Μπορείτε να παρατηρήσετε κνησμό, κνίδωση και πρήξιμο γύρω από το σημείο, ή και εξάνθημα από μικρά, κόκκινα σπυράκια που μπορεί και να αιμορραγούν σε κάποιες περιπτώσεις. Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πιο συχνά στους αστραγάλους, τις μασχάλες, γύρω από τη μέση, στα γόνατα και τους αγκώνες. Ένα εξάνθημα από τσίμπημα ψύλλων γίνεται λευκό, όταν πιέζετε πάνω του και τείνει να εξαπλώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του δέρματος και να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Τσίμπημα από μέλισσα

Ένα τσίμπημα από μέλισσα προκαλεί έντονο πόνο, που μπορεί να συνεχιστεί για λίγα λεπτά, στη συνέχεια να μειωθεί και να καταλήξει ως ένα σταθερό και ενοχλητικό πόνο. Η περιοχή μπορεί να εξακολουθεί να σας πονάει όταν την ακουμπάτε, για μερικές μέρες αργότερα. Ένα κόκκινο σημάδι με λευκό περίγυρο μπορεί να εμφανιστεί γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος, ενώ πιθανότατα θα έχετε φαγούρα και θα το αισθάνεστε ζεστό στην αφή.

Αν δεν σας έχει τσιμπήσει ποτέ στο παρελθόν μέλισσα, το σώμα σας μπορεί να έχει μια ανοσολογική απόκριση στο δηλητήριο, με αποτέλεσμα να δείτε διόγκωση στο σημείο του τσιμπήματος, ή σε ολόκληρη την κοντινή περιοχή του σώματός σας. Εάν έχετε αυτό το είδος της αλλεργικής αντίδρασης, που ονομάζεται αναφυλαξία, να ξέρετε ότι πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που χρειάζεται άμεση θεραπεία. Τα συμπτώματα της σοβαρής αλλεργίας σε ένα τσίμπημα μέλισσας περιλαμβάνουν κνίδωση, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, κράμπες, ναυτία, διάρροια, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.

Τσίμπημα από ψείρες

Τα δαγκώματα από ψείρες είναι μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στους ώμους, το λαιμό και το κρανίο από μικρά παρασιτικά έντομα, που μπορεί να ζουν στα ρούχα, ή στο κρεβάτι σας. Επειδή τα τσιμπήματα των ψειρών είναι τόσο μικρά, συνήθως δεν βλάπτουν, αλλά προκαλούν φαγούρα. Μερικοί μπορεί να αναπτύξουν μεγαλύτερο δερματικό εξάνθημα από τα τσιμπήματα των ψειρών. Το συνεχές ξύσιμο από την φαγούρα στα σημάδια αυτά θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως διόγκωση των λεμφαδένων και τρυφερό, κόκκινο δέρμα. Ένα μολυσμένο τσίμπημα από ψείρα μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει κρούστα από πάνω και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από γιατρό, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι ψείρες δεν μεταφέρουν άλλες ασθένειες.

Τσίμπημα από μυρμήγκια

Τα τσιμπήματα από μυρμήγκια είναι συνήθως πολύ οδυνηρά και προκαλούν κόκκινα, ανάγλυφα σημάδια στο δέρμα. Ορισμένοι τύποι μυρμηγκιών, όπως τα μυρμήγκια-φωτιά (fire ants), είναι δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργία. Αυτά τα μυρμήγκια πρώτα δαγκώνουν και στην συνέχεια τσιμπάνε, προκαλώντας απότομο πόνο και μια αίσθηση καψίματος. Εάν σας τσιμπήσουν τέτοια μυρμήγκια, μπορεί να δείτε λευκές φλύκταινες γεμάτες με υγρό, ή φλύκταινες μια ή δύο μέρες μετά το τσίμπημα. Αυτές έχουν διάρκεια 3-8 ημερών και μπορεί να προκαλέσουν ουλές. Τα εξογκώματα μπορεί επίσης να σας προκαλούν φαγούρα και να κοκκινίσουν, ενώ μπορεί να δείτε και πρήξιμο γύρω από την περιοχή. Είναι σημαντικό να μην ξύσετε ή σπάσετε τις φουσκάλες, γιατί μπορεί να μολυνθούν.

Τσίμπημα από ακάρεα

Τα τσιμπήματα από ακάρεα συνήθως δεν μεταδίδουν κάποια ασθένεια, αλλά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν έντονη φαγούρα. Τα ακάρεα συνήθως τρέφονται με έντομα, αλλά δαγκώνουν και άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Τα τσιμπήματα συνήθως περνούν απαρατήρητα μέχρι να έχετε φαγούρα, κόκκινα σημάδια και κάτι που θα μοιάζει με δερματικό εξάνθημα.

Τσιμπήματα εντόμων ή αλλεργική αντίδραση από τσιμπήματα;

Όπως όλα τα τσιμπήματα εντόμων, προκαλούν σε ορισμένα άτομα δερματική αλλεργική αντίδραση.

Η αντίδραση αυτή πυροδοτείται από χημικές ουσίες που βρίσκονται στο σάλιο των εντόμων, το οποίο διοχετεύει στο δέρμα κάθως τσιμπά, με σκοπό να αραιώσει το αίμα και να μπορέσει να το ρουφήξει με την “προβοσκίδα” του.

Πολλές φορές τα άτομα που δέχονται τσιμπήματα εντόμων αλλά ακόμα και εξειδικευμένοι επιστήμονες συγχαίουν τα σημάδια από τσιμπήματα με σημάδια που δημιουργούνται εξαιτίας της αλλεργικής αντίδρασης. Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση αυτών των σημαδιών ώστε εάν πρόκειται για αλλεργία πρώτον το άτομο να λάβει την κατάλληλη αντιαλλεργική θεραπεία, και δεύτερον να γνωρίζει ότι δεν έχει δεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό τσιμπημάτων όσο αυτά που έχουν  εμφανιστεί στο σώμα του.


Τα έντομα αυτά που τρέφονται με αίμα μπορούν και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας και βοηθά να αποτραπεί μια ακόμα μεγαλύτερη προσβολή.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ EXTERMINATORS.GR ΣΤΗΝ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ

Η εταιρεία απολυμάνσεων απεντομώσεων & μυοκτονιών exterminators.gr στην Αθήνα, γνωρίζει και κατανοεί τις συνήθειες του κάθε είδους των παρασίτων και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν τα παράσιτα αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους.

Με τη χρήση της θερμικής απεικόνισης η exterminators.gr εταιρείας Aπολυμάνσεων, Απεντομώσεων και Μυοκτονιών στην Αθήνα, προσφέρει μια ολοκληρωμένη  επιθεώρηση στους χώρους σας. Δεν σπαταλάμε το χρόνο σας με συγκεχυμένα αποτελέσματα.
Αντ’ αυτού, θα κάνουμε την διαδικασία πιο γρήγορη, αλλά όχι πιο ακριβή και θα εργαστούμε για την άμεση επίλυση των προβλημάτων με τα έντομα που αντιμετωπίζετε.
Εστιάζουμε στην εξυπηρέτηση των πελατών μας και υπερβαίνουμε τις προσδοκίες σας. Στην exterminators.gr εταιρείας Aπολυμάνσεων, Απεντομώσεων και Μυοκτονιών στην Αθήνα, oι έλεγχοι παρασίτων και κατσαρίδων διασφαλίζουν κορυφαίους πιστοποιημένους εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας στις επιθεωρήσεις επιβλαβών οργανισμών παρασίτων και εντόμων με την χρήση θερμικής απεικόνισης.
Γνωρίζουμε ότι η χρήση των σωστών και των πιο πρόσφατων εργαλείων και τεχνικών μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα έντομα προτού να είναι πολύ αργά.

ΣΤΗΝ EXTERMINATORS.GR ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ, ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ, ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ:

  1. Κορυφαία τεχνολογία
  2. Πάνω από 70 χρόνια εμπειρίας ελέγχου για κατσαρίδες
  3. Πιστοποιημένοι επιθεωρητές θερμικής απεικόνισης
  4. Εγγύηση καταπολέμησης 100%
  5. Καλύπτουμε όλη την Ελλάδα και Κύπρο

Επικοινωνήστε με την exterminators.gr εταιρείας Aπολυμάνσεων, Απεντομώσεων και Μυοκτονιών στην Αθήνα εταιρεία απεντομώσεων, απολυμάνσεών, μυοκτονιών σήμερα και μάθετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε την οικογένειά σας και τα κατοικίδια ζώα σας από αυτά τα παράσιτα και τα έντομα.