Εντομοκτόνα εμπορίου: Τι πρέπει να προσέχετε στην χρήση τους

Εντομοκτόνα εμπορίου: Τι πρέπει να προσέχετε στην χρήση τους

Τα οικιακά εντομοκτόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των εντόμων όπως οι κατσαρίδες, οι μύγες, τα κουνούπια, οι ψύλλοι, ή και τα τρωκτικά όπως αρουραίοι και ποντίκια.

Πολλά εντομοκτόνα είναι δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και στους ανθρώπους. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και για τα κατοικίδια ζώα.

Παρόλο που μπορείτε να αποκτήσετε εύκολα εντομοκτόνα για οικιακή χρήση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα. Είναι τοξικά και αν χρησιμοποιηθούν απρόσεκτα, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία την δική σας και της οικογένειάς σας.

Τα εντομοκτόνα του εμπορίου περιέχουν εντομοκτόνες χημικές ουσίες αντίστοιχες με αυτές που περιέχουν κάποια επαγγελματικά εντομοκτόνα.  Ναι μεν σκοτώνουν τα έντομα που αναγράφουν στην ετικέτα αλλά πλήρης καταπολέμηση σπάνια μπορεί να επιτευχθεί για δύο λόγους:

  1. Η δραστική ουσία δεν φτάνει μέχρι την πηγή (φωλιές) γιατί γίνεται αντιληπτή από τα έντομα και την παρακάμπτουν,
  2. Ο χρήστης δεν γνωρίζει τη βιολογία και τις συνήθειες του εντόμου και τον τρόπο δράσης του εντομοκτόνου  άρα τις περισσότερες φορές γίνεται άστοχη χρήση.

Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση αυτός είναι ο λόγος που σε προσβολές κοινωνικών εντόμων (τερμίτες, μυρμήγκια)  η χρήση αυτών των σκευασμάτων όχι μόνο δεν καταπολεμά την προσβολή αλλά εντείνει το πρόβλημα καθώς τα έντομα αυτά αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και αντιδρούν κατασκευάζοντας περισσότερες αποικίες. Η ψιλή κατσαρίδα είναι άλλη μία περίπτωση εντόμου που αντιλαμβάνεται το εντομοκτόνο και το αποφεύγει.

Στη δεύτερη περίπτωση εμπίπτουν περιπτώσεις εντόμων όπως οι κοριοί, οι ψύλλοι, οι σκόροι κ.ά. όπου είτε γίνεται λάθος επιλογή εντομοκτόνου (αυτό μπορεί να προκαλέσει ανθεκτικότητα), είτε άστοχη χρήση τους, είτε παραλείπονται ενέργειες απαραίτητες για την καταπολέμηση της προσβολής, είτε γίνονται ενέργειες από το χρήστη που δεν είναι απαραίτητες και επιβαρύνεται με άσκοπες δαπάνες και χρόνο.

Πρακτικά τα εντομοκτόνα του εμπορίου και ειδικά όταν αυτά χρησιμοποιούνται από ιδιώτες και ερασιτέχνες μπορούν να εξολοθρεύσουν ένα μέρος του πληθυσμού των εντόμων και σπάνια να τον καταπολεμήσουν πλήρως. Θα λέγαμε ότι περισσότερο έχει νόημα να εφαρμόζονται προληπτικά ώστε με την ερεθιστική δράση που έχουν να δρουν αποτρεπτικά στην είσοδο των εντόμων σε ένα χώρο παρά για την πλήρη καταπολέμηση μιας προσβολής.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η χρήση εντομοκτόνων του εμπορίου και ειδικά των αερολυμάτων (αεροζόλ) τα οποία είναι πλήρως πτητικά σκευάσματα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα εάν δεν ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις κατά τη χρήση τους. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα βρέφη και τα παιδιά σε ανάπτυξη τέτοιων ασθενειών. Τα εντομοκτόνα είναι σκευάσματα που πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τη δράση τους και την τοξικότητά τους και μπορούν να παίρνουν αποφάσεις όπως ποια είναι κατάλληλα για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, ποια είναι κατάλληλα όταν ο χώρος κατοικείται από παιδιά και κατοικίδια, ποια μέτρα προστασίας πρέπει να παρθούν κατά τη χρήση τους, πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας χώρος που έχει μεταχειριστεί με εντομοκτόνα κλπ.

Η EXTERMINATORS.GR ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΩΝ, ΣΑΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ Ο,ΤΙ:

Τα σκευάσματα που εφαρμόζει:
• Είναι οικολογικά, άοσμα, δεν αφήνουν λεκέδες, φιλικά προς το περιβάλλον και απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα ζώα
• Είναι εγκεκριμένα και έχουν άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τον Ε.Ο.Φ.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΣΤΗΝ EXTERMINATORS.GR ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ, ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ, ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ:

  1. Κορυφαία τεχνολογία
  2. Πάνω από 70 χρόνια εμπειρίας
  3. Εξειδικευμένοι επιστήμονες υπηρεσιών
  4. Εγγύηση καταπολέμησης 100%
  5. Καλύπτουμε όλη την Ελλάδα και Κύπρο

Γνωρίζοντας ότι έχετε δίπλα σας έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία απεντομώσεων με εξειδίκευση στην καταπολέμηση των παρασίτων, σας διασφαλίζουμε σας ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους.

Αυτός είναι ο τρόπος της Exterminators!

Επικοινωνήστε με την exterminators.gr εταιρείας Aπολυμάνσεων, Απεντομώσεων και Μυοκτονιών στην Αθήνα έτσι ώστε ένας εκπαιδευμένος τεχνικός να επιθεωρήσει το σπίτι σας και να προσαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελέγχου παρασίτων  αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο