Ποντίκια και οι σοβαρές αρρώστιες που φέρνουν: Πως είναι τα περιττώματα τους και πώς να τα διώξετε

Ποντίκια και οι σοβαρές αρρώστιες που φέρνουν: Πως είναι τα περιττώματα τους και πώς να τα διώξετε

Έχετε ποντίκια στο σπίτι και δεν ξέρετε πώς να τα ξεφορτωθείτε. Δώστε μεγάλη προσοχή γιατί μαζί τους φέρνουν σοβαρές ασθένειες. Δείτε πως είναι τα περιττώματά τους, πως να τα διώξετε από το σπίτι, ποιες είναι οι ενδείξεις πως υπάρχουν μέσα στο σπίτι. 

Πέρα από τους θορύβους, ο πλέον ξεκάθαρος τρόπος για να καταλάβεις αν υπάρχουν ποντίκια στο σπίτι είναι από τα περιττώματα ποντικιού.

Εκτός λοιπόν, από τα ροκανίσματα ή τα βήματά τους που μπορούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, οι “ακαθαρσίες” τους είναι ένα σημάδι.

Επίσης, τα φαγωμένα έπιπλα και ηλεκτρικά καλώδια μπορούν να προδώσουν ότι έχουν εισβάλλει στο σπίτι σου. Αν παρατηρήσεις ζημιές, χαρακιές και φαγωμένες γωνίες, τότε πρέπει να υποψιαστείς ότι έχεις “εισβολείς”. Είναι καιρός να πάρεις τα ανάλογα μέτρα για να τα ξεφορτωθείς!

ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ;

Είναι εύκολο να ξεχωρίσεις τα περιττώματα των τρωκτικών. Έχουν χρώμα καφέ ή μαύρο και μέγεθος περίπου σαν κόκκους ρυζιού. Στην περίπτωση των αρουραίων, τα περιττώματα είναι πιο μεγάλα, ίσως στο μέγεθος σταφίδας.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Τα ποντίκια δεν είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια που προκαλούν ασθένειες και γι’ αυτό η άμεση και αποτελεσματική καταπολέμησή τους είναι απαραίτητη, αμέσως μόλις αντιληφθείς την παρουσία τους.

ΣΑΛΜΟΝΕΛΩΣΗ

Η σαλμονέλλωση είναι ένας τύπος τροφικής δηλητηρίασης που εξαπλώνεται από κόπρανα τρωκτικών, ειδικά μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος.

ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ

Το βακτήριο της σαλμονέλας (με κόκκινο χρώμα) μη τυφική σαλμονέλωση Η μη τυφική σαλμονέλωση είναι το ηπιότερο εκ των δύο ειδών σαλμονέλωσης. Ο μικροοργανισμός που την προκαλεί βρίσκεται στα περιττώματα των ζώων και των ανθρώπων. Τα συμπτώματα της μη τυφικής σαλμονέλωσης είναι ο πυρετός, ο κοιλόπονος και η διάρροια και γίνονται ορατά από μισή, έως και τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση. Ο μέσος χρόνος ανάρρωσης από την ασθένεια αυτή είναι 4 έως 7 ημέρες, χωρίς να είναι αναγκαία η ιατρική παρέμβαση. Σε περίπτωση, όμως, αφυδάτωσης του ασθενούς, ή εξάπλωσης της ασθένειας, είναι απαραίτητη η ενυδάτωση με ενδοφλέβια υγρά.

ΤΥΦΙΚΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΩΣΗ

Η τυφική σαλμονέλωση, ευρύτερα γνωστή ως τυφοειδής πυρετός προκαλείται από τα βακτήρια Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi A, Salmonella Paratyphi B και Salmonella Paratyphi C, μολύνοντας και αλλοιώνοντας διάφορα όργανα. Αυτή η κατηγορία σαλμονέλας επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και όχι απλά τα έντερα, όπως συμβαίνει με την πρώτη κατηγορία, κάνοντας την ασθένεια πολύ πιο επικίνδυνη για τον οργανισμό, έως τα συμπτώματα της τυφικής σαλμονέλωσης είναι τα ίδια με αυτά της μη τυφικής, μόνο που ο πυρετός είναι υψηλότερος, και εξαφανίζεται μετά από τρεις εβδομάδες, ενώ μόνο στην τυφική συναντώνται και: ναυτία, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, πονοκέφαλος, εμετοί, εντερική διάτρηση, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα, ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία, ελαττωμένη επιθυμία για φαγητό, εντερική αιμορραγία, στομαχόπονος, ενώ είκοσι με τριάντα ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού, ενδέχεται να υπάρξουν πόνοι στις αρθρώσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, η λήψη φαρμάκων, σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Τα συμπτώματα της τυφικής σαλμονέλωσης γίνονται ορατά από έξι ώρες, έως και δύο ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού από την ασθένεια και διαρκούν, συνήθως, μία με δύο ημέρες (εκτός του πυρετού). Το βακτηρίδιο Salmonella Typhi, το οποίο είναι το βασικότερο αίτιο του ξεσπάσματος της τυφικής σαλμονέλας, απαντάται μόνο στους ανθρώπους. Ο τυφοειδής πυρετός εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 10%, έναντι 1% περίπου των υπολοίπων μορφών σαλμονέλωσης. Υπάρχουν και ασθενείς, οι οποίοι, αν και έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, εξακολουθούν να είναι φορείς του μικροβίου αυτού.

Μολύνει περίπου 1,35 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η σαλμονέλα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ειδικά για όσους είναι πολύ ηλικιωμένοι, πολύ νέοι ή ήδη άρρωστοι. Σύμφωνα με το WebMD, η σαλμονέλωση στέλνει χιλιάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο κάθε χρόνο και μερικές φορές είναι απειλητική για τη ζωή.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥ (RBF)

Ο πυρετός του αρουραίου (RBF) είναι μια δυνητικά θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια που εξαπλώνεται από μολυσμένα τρωκτικά ή την κατανάλωση τροφής μολυσμένης από τρωκτικά. Το CDC αναφέρει ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 3-10 ημέρες μετά την έκθεση σε μολυσμένη πηγή και περιλαμβάνουν πυρετό, έμετο, πονοκεφάλους, εξάνθημα και μυϊκό πόνο. Ο πυρετός (RBF) είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από δύο διαφορετικά βακτήρια:

Streptobacillus moniliformis, το μόνο αναφερθέν βακτήριο που προκαλεί RBF στη Βόρεια Αμερική.
Spirillum minus, εμφανίζεται περισσότερο στην Ασία (σπειροειδής RBF, επίσης γνωστό ως sodoku). Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται με τα βακτήρια αυτά μετά από επαφή με τρωκτικά που τα μεταφέρουν. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί με την κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου με τα ούρα και τα περιττώματα τρωκτικών που μεταφέρουν τα βακτήρια. Αυτό είναι γνωστό ως πυρετός Haverhill.

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ

Η Λεπτοσπείρωση (επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών, νόσος των ποντικών, και πυρετός των βάλτων μεταξύ άλλων ονομασιών) είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ορατά ή ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής με πνευμονική αιμορραγία ή μηνιγγίτιδα. Αν λόγω της λοίμωξης προκαλούνται ίκτερος, νεφρική ανεπάρκεια και αιμορραγία, πρόκειται για τη νόσο του Weil. Αν προκαλείται ακατάσχετη αιμορραγία στους πνεύμονες, πρόκειται για το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας βαριάς μορφής.

ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ (Πανούκλα)

Επίσης γνωστή ως “Μαύρος Θάνατος”, η πανούκλα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική και συχνά θανατηφόρος ασθένεια γνωστή για τη θανάτωση του ενός τρίτου του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η πανούκλα συνήθως εξαπλώνεται από το δάγκωμα ενός μολυσμένου ψύλλου σε ποντίκια ή αρουραίους και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο και οδυνηρά πρησμένους λεμφαδένες.

Η ασθένεια εμφανίζεται σε τρεις μορφές: Βουβωνική (έντονη αιμορραγική λεμφαδενίτιδα),Πνευμονική, που είναι ιδιαίτερα μολυσματική μορφή (βαριά πνευμονία) Σηψαιμική. Η σηψαιμική και η πνευμονική μορφή είναι πάντα θανατηφόρες, εάν η θεραπευτική αγωγή δεν είναι ταχύτατα αποτελεσματική. Η πανώλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Παράδειγμα αναφορών είναι αυτό του Θουκυδίδη: ο λοιμός των Αθηνών, πιθανώς να είναι η πανώλη. Από τον 6ο αι. και σε όλον τον Μεσαίωνα εκδηλώνονταν μεγάλες επιδημίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόνιμα ενδημικές εστίες. Γνωστή είναι η μεγάλη επιδημία του 14ου αιώνα η οποία ονομάστηκε «μαύρος θάνατος». Μετά τον 14ο αιώνα, η νόσος έγινε ενδημική και για 300 χρόνια υπήρχαν επιδημικές εξάρσεις. Στα τέλη του 19ου αιώνα, σημειώθηκε πανδημία.

Σήμερα, ενδημικές εστίες υπάρχουν κυρίως στην Ασία, στην Αφρική και στη Νότια Αμερική. Στην Ασία η νόσος μεταφέρεται κυρίως από το τρωκτικό Marmota himalayana, ζώο που θηρεύεται κυρίως για τη γούνα του. Η πανώλη ανήκει στις 5 σοβαρότερες μεταδιδόμενες ασθένειες. Η προφύλαξη επιτυγχάνεται με μέτρα που λαμβάνονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ)

ΧΑΝΤΑΪΟΣ (Hantavirus)

Ο Χανταϊός είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τρωκτικά (κυρίως το deer mouse το οποίο έχει πόδια λευκού χρώματος). Οι άνθρωποι μολύνονται μέσω έκθεσης, κατανάλωσης ή εισπνοής μολυσμένων ούρων τρωκτικών, περιττωμάτων ή σάλιου και οι πιθανότητες αυξάνονται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά σε χώρους όπου ζουν ενεργά τα τρωκτικά. Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και μυϊκούς πόνους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν δύσπνοια, πονοκεφάλους, ζάλη, ρίγη και κοιλιακά προβλήματα.

Πώς μπορείς να τα ξεφορτωθείς;

1. Βρες από που εισέρχονται

Αρχικά, θα πρέπει να ανακαλύψεις την φωλιά και το καταφύγιό τους. Κάνε μία έρευνα σε όλους τους χώρους του σπιτιού σου για πιθανές τρύπες, σπασίματα και χαραμάδες που ίσως να τρυπώνουν. Αφού ανακαλύψεις την δίοδο, ήρθε η ώρα να την κλείσεις δημιουργώντας εμπόδια. Και όταν λέμε εμπόδια, δεν εννοούμε χαρτιά ή πέτρες καθώς αυτό δεν θα τα σταματήσει εκεί! Φρόντισε για την σωστή μόνωση του σπιτιού σου. Σφράγισε όλα εκείνα τα σημεία που αφήνουν ανοιχτά “παραθυράκια” στα ενοχλητικά τρωκτικά. Αυτή η αποτελεσματική και μόνιμη λύση θα τα κρατήσει μακριά!

2. Σωστή καθαριότητα

Όσο αφήνεις τρόφιμα, ψίχουλα και υπολείμματα από φαγητά εκτεθειμένα στο σπίτι σου ή στους πάγκους της κουζίνας τόσο το πρόβλημα με τα ποντίκια στο σπίτι θα επιμένει. Είναι σαν να τα προσκαλείς στον χώρο σου αφού τα προσελκύεις να συνεχίσουν την δουλειά τους. Κάλυψε και προστάτεψε τα τρόφιμα, το ψωμί και καθάρισε καλά τους πάγκους και τα ντουλάπια της κουζίνας. Είναι σημαντικό ακόμη, να μην αφήνεις τα σκουπίδια μέσα στον κάδο απορριμάτων καθώς αποτελεί πόλο έλξης για τα μικρά τρωκτικά.

3. Στήσε παγίδες

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να διώξεις τα ποντίκια στο σπίτι είναι οι ποντικοπαγίδες, ή αλλιώς οι λεγόμενες φάκες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά είδη είτε με την μορφή παγίδας που τα “τσακώνει” είτε οι φάκες με την δυνατή κόλλα που τα ακινητοποιεί. Τοποθέτησε τις παγίδες σε διάσπαρτα σημεία μέσα στο σπίτι για να βεβαιωθείς ότι κάποια από αυτές θα τα πιάσει. Προσέλκυσε τα ποντίκια με το κλασσικό φαγητό τους λίγο τυρί ή φυστικοβούτυρο.

Tip 1: Είναι σημαντικό να μην δώσεις στα ποντίκια την αίσθηση ότι τα κυνηγάς. Τα τρωκτικά αυτά είναι αρκετά έξυπνα και διαισθάνονται την απειλή και την ανθρώπινη παρουσία. Φρόντισε λοιπόν να πιάσεις τις παγίδες με πλαστικά γάντια μίας χρήσεως για να μην μείνει η μυρωδιά του δέρματός σου επάνω τους.

Tip 2: Για τον ίδιο λόγο, για να ξεγελάσεις δηλαδή τα ποντίκια και να μην υποψιαστούν ότι τα κυνηγάς, μην μαζεύεις τα περιττώματά τους. Άφησέ τα να πλησιάσουν στην παγίδα αλλιώς θα κρυφτούν και θα δυσκολευτείς να τα διώξεις.

Tip 3: Είναι σημαντικό να ελέγχεις τακτικά τα σημεία που έχεις τοποθετήσει τις παγίδες και να μην ξεχαστείς. Μπορεί τα ποντίκια να έχουν πιαστεί και να παραμείνουν εκεί για μέρες ξεχασμένα με αποτέλεσμα ο χώρος σου να μυρίσει άσχημα. Φρόντισε δηλαδή να τα απομακρύνεις από το σπίτι σου όσο είναι ακόμη ζωντανά.

EXTERMINATORS

Οι τεχνικοί της Exterminators γνωρίζουν και κατανοούν τις συνήθειες του κάθε είδους των τρωκτικών και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα τρωκτικοκτόνα για να αντιμετωπίσουν τα τρωκτικά αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.