ΤΟ ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΨΩΡΑΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΟ ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΨΩΡΑΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά Αρθρόποδα τα οποία μαζί με τους κρότωνες (τα τσιμπούρια) ανήκουν στην Υπόταξη  Acari (γνωστών και ως Acarina), της Τάξεως των Αραχνοειδών (Arachnida = Aραχνίδια). Μπορούμε να τα κατατάξουμε στις εξής κατηγορίες: Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού,  Aκάρεα κατοικιδίων ζώων (θηλαστικών και πτηνών), Ακάρεα σε αποθήκες και τρόφιμα, Ακάρεα του ανθρώπου.

Το άκαρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis), έχει μικρό μέγεθος, αόρατο με γυμνόν οφθαλμό. Ένα πλήρως ανεπτυγμένο τέλειο, δεν είναι μεγαλύτερο από τη μύτη μιας καρφίτσας.

Παρασιτεί στον άνθρωπο εδώ και παραπάνω από 2.500 χρόνια. Αναφέρεται από τον Αριστοτέλη τον 4ο αιώνα π.Χ.. Ο Κέλσος έδωσε στην ασθένεια την ονομασία “scabies” (scabere (L.) = ξύνομαι) περιγράφοντας και τα χαρακτηριστικά του ακάρεως.

Είναι άκρως «καταδεκτικό» ως προς την επιδημιολογία του: βρίσκεται εξαπλωμένο σε όλον τον κόσμο και προσβάλλει ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας και κοινωνικής τάξεως σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη. Παρά ταύτα, η παρουσία του είναι πιο συχνή σε μέρη με ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό. Υπολογίζεται ότι συμβαίνουν περίπου 300 εκατομμύρια περιστατικά το έτος. Προσβάλλει επίσης άλογα, βοοειδή και αιγοπρόβατα.

Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζονται κάθε χρόνο περισσότερα από 300 εκατομμύρια περιστατικά ψώρας. Η νόσος αν και για πολλά χρόνια είχε σταματήσει να ακούγεται, ξαναμπαίνει στη ζωή των σημερινών κοινωνιών και ιδίως σε ένα από τους πιο ευαίσθητους χώρους, που είναι τα σχολεία.

Προσφάτως, η εξάπλωση και στην Ελλάδα αυτής της ξεχασμένης νόσου, ανάγκασε αρκετά σχολεία στον Πειραιά παρέμειναν κλειστά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και αυτό είναι ένα ακόμη δώρο της πολυπολιτισμικής! κοινωνίας, που μας επεβλήθη τις τελευταίες 10ετίες στην πολύπαθη χώρα μας….

Τα θηλυκά έντομα φωλιάζουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και εναποθέτουν τα ωά τους,  αυτά εκκολάπτονται δίνοντας ζωή σε νέα ακάρεα, τα οποία εξαπλώνονται στα χέρια, τα πόδια, στις σχισμές των δακτύλων, τους αγκώνες, στην περιοχή πάνω από τα γεννητικά όργανα ή γύρω από τις μασχάλες προκαλώντας έντονο κνησμό, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, και στη συνέχεια αναπτύσσουν εξάνθημα. Προκαλείται έτσι, τοπική φλεγμονή, έντονη  φαγούρα και  μολύνσεις, η ονομαζόμενη ψώρα (scabies), μια άκρως μεταδοτική νόσος.

Χωρίς ξενιστή μπορεί να ζήσει από 5 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Αντιθέτως στον ανθρώπινο οργανισμό επιζεί επί περίπου ένα μήνα. μπορούν να βαδίσουν σε μεγάλες αποστάσεις. Έτσι τα συμπτώματα της ψώρας μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ψώρα μεταδίδεται με άμεση δερματική επαφή και λιγότερο συχνά με την ανταλλαγή ενδυμάτων ή κλινοσκεπασμάτων. Στην περίπτωση που κάποιος ξύσει προσβεβλημένη περιοχή του σώματος, τα ακάρεα μπαίνουν ανάμεσα στα νύχια, και εάν αγγίξει κοινά αντικείμενα (π.χ. πληκτρολόγιο PC), υπάρχει περίπτωση να προσβληθούν και άλλα άτομα.

Άνθρωποι που είχαν προσβληθεί κάποτε από  ψώρα, εκδηλώνουν σύντομα τα συμπτώματα ενώ οι άλλοι, μέσα σε 6 εβδομάδες. Πρέπει να σημειωθεί ότι άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ασθενείς με καρκίνο, AIDS, ή αυτοάνοσο νόσημα, μεταμοσχευμένοι κ.α.), εμφανίζουν πιο σοβαρή μορφή ψώρας.

Η ψώρα είναι συχνότερη σε άτομα που έρχονται σε στενή καθημερινή επαφή μεταξύ τους και ειδικότερα σε μέρη όπως τα σχολεία, τα ιδρύματα, οι στρατώνες και οι φυλακές. Στα βρέφη τα εξογκώματα είναι διάσπαρτα και μεμονωμένα, ενώ συχνά παρατηρούνται στα πέλματα και τις παλάμες. Στα μεγαλύτερα παιδιά το εξάνθημα εκδηλώνεται με πολλά μικρά εξογκώματα κάτω από το δέρμα, δίπλα στα όρια μιας κοκκινωπής περιοχής. Τα εξογκώματα αυτά είναι γεμάτα υγρό και συνοδεύονται από έντονο κνησμό (φαγούρα). Αν κάποιο παιδί ξύνεται συνεχώς, θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο ή το δερματολόγο, ώστε να ελεγχθεί η πιθανή παρουσία της νόσου.

SARCOPTES SCABIEI VAR.HOMINIS (Sarcoptes scabiei)* 

(Άκαρι της ψώρας του ανθρώπου)

Το άκαρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis), έχει μικρό μέγεθος, αόρατο με γυμνόν οφθαλμό, σκάβει το δέρμα δημιουργώντας μια αλλεργική αντίδραση, με  έντονη φαγούρα, μερικές φορές τόσο δυνατή κατά τη νύκτα, που προκαλεί αγρυπνία. Έχει ωοειδές σώμα, κυρτό ραχιαία και κοιλιακά επίπεδο (μοιάζει με χελώνα) Το θηλυκό έχει μήκος 0,33-0,45 mm και πλάτος 0,25-0,35 mm Το αρσενικό είναι μικρότερο.

Τα ακάραια της ψώρας δεν πηδούν και δεν πετούν. Το γναθόσωμα αποτελείται από κοντά, σκληρά χηλικέρατα και προσακτρίδες. Έχουν 8 κοντά πόδια – όπως όλα τα αραχνοειδή. (εξαίρεση οι προνύμφες [1ο στάδιο] οι οποίες έχουν 6 πόδια) Στην άκρη των ποδιών φέρουν νύχια ενώ κάποια είναι εφοδιασμένα και με βαδιστικούς μυζητήρες. Τα εξαρτήματα αυτά χρησιμεύουν για να συγκρατούνται στην επιφάνεια του δέρματος ή εντός των στοών.

 Ένα πλήρως ανεπτυγμένο τέλειο, δεν είναι μεγαλύτερο από τη μύτη μιας καρφίτσας.Παρασιτεί στον άνθρωπο εδώ και παραπάνω από 2.500 χρόνια. Αναφέρεται από τον Αριστοτέλη τον 4ο αιώνα π.Χ.. Ο Κέλσος έδωσε στην ασθένεια την ονομασία “scabies” (scabere (L.) = ξύνομαι) περιγράφοντας και τα χαρακτηριστικά του ακάρεως.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ / ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Τα αναπτυξιακά στάδια του S. scabiei αποτελούνται από αυγά, την προνύμφη, τις νύμφες (protonymph, duetonymph, tritonymph) και τα ενήλικα (τέλεια).

Τα ενήλικα ακάρεα της ψώρας έχουν την ικανότητα να διανοίγουν σήραγγες στην κερατινοειδή στιβάδα του δέρματος (με ρυθμό 0,5-5,0 mm ημερησίως). Οι σήραγγες αυτές έχουν συνήθως μήκος 1 cm, σε ακανόνιστη γραμμή, παράλληλες προς την επιφάνεια του δέρματος, κυματοειδείς, «βρώμικες» ενώ συχνά με την παρουσία αέρα εμφανίζονται αργυρόχροες (μαργαριταροει- δείς φυσαλίδες). Στις   τυπικές   στοές   απαντώνται   ενήλικα θηλυκά, αυγά (είναι σχετικά μεγάλα 0,15×0,10 mm) και περιττώματα (scybala).

Οι χαρακτηριστικές σήραγγες της ψώρας οφείλονται στο ενήλικο θηλυκό. Το αρσενικό είναι επίσης ικανό να διανοίγει σήραγγες, οι οποίες όμως δεν υπερβαίνουν σε μήκος το 1 mm. Το αρσενικό συνήθως πεθαίνει μετά τη σύζευξη. Το θηλυκό γεννά στις σήραγγες 2-3 αυγά την ημέρα (συνολικά 40-50 αυγά) στη διάρκεια 4-5 εβδομάδων, που είναι το προσδόκιμο της ζωής του. Από τα αυγά εκκολάπτονται οι προνύμφες (~90% δεν επιβιώνουν), οι οποίες μεταμορφώνονται αργότερα σε νύμφες, μέσα σε μικρές σήραγγες που ανοίγουν. Τα ατελή αυτά στάδια έχουν την τάση να μετακινούνται στην επιφάνεια του δέρματος, όπου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή στους θύλακες των τριχών. Ο βιολογικός κύκλος ολοκληρώνεται σε 8-15 ημέρες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ

Πρώτη εκδήλωση της νόσου, είναι ο κνησμός. Η φαγούρα ενίοτε είναι τόσο έντονη (ιδίως τη νύκτα), ώστε δεν αφήνει τον πάσχοντα να κοιμηθεί. Ο κνησμός εμφανίζεται συνήθως σε 4-6 εβδομάδες μετά την πρώτη προσβολή. Ασθενείς που είχαν προσβληθεί και παλαιότερα από ψώρα εκδηλώνουν πολύ πιο σύντομα τα συμπτώματα (ακόμη και εντός ωρών). Όμως Μπορεί να περάσει μεγάλο διάστημα έως ότου ένας ασθενής αρχίσει να έχει κνησμό δίνοντας λαβή για υποψίες. Το διάστημα αυτό όμως μπορεί να μεταδώσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις τον κνησμό ακολουθεί εξάνθημα.

  • Αρχικά εμφανίζεται σαν μικρά σπυράκια
  • Αργότερα σαν έκζεμα με απολέπιση ή εφελκίδες
  • Ανευρίσκονται επίσης και οζίδια τα οποία πολλές φορές αργούν να εξαφανισθούν μετά από τη θεραπεία

Τα συμπτώματα προκαλούνται από αλλεργική αντίδραση του σώματος ξενιστή σε πρωτεΐνες που φέρουν τα ακάρεα. Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες ανευρίσκονται επίσης και στα περιττώματα που αφήνουν τα ακάρεα κάτω από το δέρμα Οι αλλεργικές αντιδράσεις όπως η φαγούρα μπορεί να παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες μετά την επιτυχή θεραπεία και την εξάλειψη των ακάρεων.

Στα πρώτα στάδια, τα συμπτώματα της ψώρας μπορούν εύκολα να μπερδευτούν Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν είναι τα σημεία που εμφανίζονται καθώς και η έντονη και επίμονη φαγούρα. Ο κνησμός είναι συνήθως πιο σοβαρός στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Τα διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται και στο χαμηλό δείκτη υποψίας της νόσου από μέρους των γιατρών, αλλά και στην άτυπη εκδήλωση της ψώρας στη βρεφική και παιδική ηλικία

Η ψώρα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα. Ωστόσο, προτιμά ορισμένα μέρη του σώματος. Το κεφάλι, το πρόσωπο, ο λαιμός, οι παλάμες και τα πέλματα συχνά εμπλέκονται σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, αλλά συνήθως όχι σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά. Επειδή τα ακάρεα της ψώρας όταν είναι έξω από τις στοές έχουν την τάση να κρύβονται, μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα νύχια ή κάτω από βραχιόλια, λουράκια, ρολόγια, ακόμη και δακτυλίδια.

Λόγω του κνησμού που οδηγεί σε έντονο και παρατεταμένο ξύσιμο συχνά προκαλούνται δερματικές βλάβες (αυτοτραυματικές αλλοιώσεις του δέρματος που ονομάζονται και δρυφάδες). Στα σημεία αυτά συχνά εμφανίζονται δευτερογενείς επιμολύνσεις (από σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο κ.α.)

Στους ηλικιωμένους παρατηρείται πολλές φορές και για διαφόρους λόγους, καθυστερημένη διάγνωση (μειωμένη ανταπόκριση στα ερεθίσματα, έλλειψη φροντίδας, εγκατάλειψη κλπ) Εξάλλου, η ψώρα συχνά συγχέεται με άλλες δερματοπάθειες που απαντώνται συχνά σε ηλικιωμένους (ξηροδερμία, έκζεμα, δερματίτιδα εξ’επαφής, φαρμακευτικό εξάνθημα κλπ)

«ΝΟΡΒΙΓΙΚΗ ΨΩΡΑ»

ή εφελκιδοποιημένη ή υπερκερατωτική μορφή της ψώρας

Η Νορβηγική ψώρα (πρωτοπεριγράφηκε στη Νορβηγία σε λεπρούς), είναι μια μορφή ψώρας που εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους και σε άτομα με αδύναμο ανοσολογικό σύστημα (π.χ. ασθενείς με AIDS). Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της χρήσης κορτικοστεροειδή φάρμακα και νευρολογικών / ψυχιατρικών νόσων που επηρεάζουν την αίσθηση του κνησμού και την ανάγκη για ξύσιμο.

Δημιουργεί πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα καθώς οι προσβεβλημένες περιοχές δέρματος είναι μεγάλες, έχουν εφελκίδες και είναι λεπιδώδεις. Κάτω από αυτές κρύβονται πολλές χιλιάδες ακάρεα με τα αυγά τους και είναι περιπτώσεις εξαιρετικά μεταδοτικές.

Η θεραπεία στην μορφή αυτή της ψώρας είναι δύσκολη διότι τα συνήθως χρησιμοποιούμενα σε υγρή μορφή φάρμακα, δεν διαπερνούν το παχύ και ξεραμένο δέρμα ώστε να φθάσουν στα ακάρεα και να τα θανατώσουν.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Για την ψώρα του ανθρώπου, τα ζωντανά ακάρεα που μπορεί να βρίσκονται στα κρεβάτια, τα έπιπλα, τα παιχνίδια και τα ρούχα θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης. Για τις ψώρες των ζώων, η άμεση επαφή καθώς και οι κοινές θέσεις ανάπαυσης ή ύπνου ή ακόμη και οι κλινοστρωμνές σε αχυρώνες και σπιτάκια ζώων μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης. Πιο συνηθισμένη είναι η μόλυνση από την ψώρα του σκύλου. Οι ψώρες των ζώων, όταν μολύνουν τον άνθρωπο, έχουν γενικά μικρότερη διάρκεια επώασης, περιορισμένη εξάπλωση στο σώμα του ξενιστή, συνήθως χωρίς δημιουργία στοών και συνήθως οι προσβολές είναι αυτοϊάσιμες.

Η άμεση σωματική επαφή με κάποιο μολυσμένο άτομο θεωρείται γενικά ως ο κύριος τρόπος με τον οποίο ένα άτομο μολύνεται με ψώρα. Συνήθως απαιτείται στενή και παρατεταμένη επαφή και για το λόγο αυτό η κοινή ψώρα δεν μεταδίδεται από τις συνηθισμένες κοινωνικές επαφές (χειραψία, στιγμιαίο αγκάλιασμα). Επίσης δεν μεταδίδεται από λεκάνη τουαλέτας.

Οι συνθήκες συγχρωτισμού, η σεξουαλική επαφή ή ακόμη η απλή χειραψία (στη Νορβηγική ψώρα) συντελούν στη διάδοσή της από άτομο σε άτομο.

Σε τυπικές περιπτώσεις κοινής ψώρας ο αριθμός των ακάρεων στον ξενιστή συνήθως δεν ξεπερνά τα 15 άτομα (μέσος όρος 11,2) Στις περιπτώσεις Νορβηγικής ψώρας ανέρχεταισε εκατοντάδες χιλιάδες

Η μετάδοση της ψώρας γίνεται ευκολότερη υπό συνθήκες συγχρωτισμού

1. Νοικοκυριά, μεταξύ των μελών της οικογένειας

2.Βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία

3. Οίκοι ευγηρίας

4. Νοσοκομεία

5. Φυλακές

6.Καταυλισμοί προσφύγων

Από τους περισσότερους ειδικούς επιστήμονες και τους διεθνείς οργανισμούς υγείας, επισημαίνεται ότι στη μετάδοση ψώρας δεν μπορεί να αγνοηθεί ο ρόλος του περιβάλλοντος, λόγω της ικανότητας επιβίωσης των ακάρεων για κάποιο διάστημα και εκτός του ξενιστή.Επομένως, θα πρέπει να μην παραβλέπεται η πιθανότητα μετάδοσης χωρίς άμεση δερματική επαφή, μέσω της στενής επαφής με μολυσμένα αντικείμενα όπως ενδύματα, κλινοσκεπάσματα και έπιπλα.

Όλα τα αναπτυξιακά στάδια των ακάρεων της ψώρας εγκαταλείπουν κάποια στιγμή τις στοές τους και περιπλανώνται επάνω στο δέρμα. Ακόμη και με χαμηλό αριθμό ακάρεων σε έναν ξενιστή, τα δύο φύλα καταφέρνουν επιτυχώς να συναντηθούν. Αζωτούχες και φαινολικές ενώσεις, μπορούν να δράσουν ως φερομόνες συνάθροισης, με τα θηλυκά ακάρεα να ανταποκρίνονται περισσότερο από τα αρσενικά. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και του σώματος βοηθά στην απομάκρυνση των ακάρεων από την επιδερμίδα και εμποδίζει ως ένα βαθμό τον πολλαπλασιασμό και την διασπορά τους.

Τα ακάρεα της ψώρας, εάν για κάποιο λόγο, απομακρυνθούν από το σώμα του ξενιστή προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιον πιθανό νέο ξενιστή ανιχνεύοντας συγκεκριμένα ερεθίσματα οσμής ή θερμοκρασίας. Τα ερεθίσματα αυτά είναι η θερμότητα και η οσμή του σώματος που προέρχεται από τον ξενιστή καθώς και το CO 2 της αναπνοής. Η ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα μειώνεται καθώς αυξάνεται η απόσταση από την πηγή.

Όχι άσκοπη παραμονή σε χώρους όπου διαβιούσαν ασθενείς. Προσοχή στον χειρισμό των κλινο- σκεπασμάτων, του ιματισμού και των προσωπικών αντικειμένων ασθενών.

ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΚΤΟΣ ΞΕΝΙΣΤΗ

Η ικανότητα επιβίωσης των ακάρεων της ψώρας εκτός του σώματος ξενιστή σχετίζεται άμεσα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Σε θερμοκρασία χώρου περίπου 25°C, τα θηλυκά ακάρεα της ψώρας μπορούν να επιβιώσουν 1-3 ημέρες εκτός του σώματος του ξενιστή, σε μεγάλο εύρος RHs. Ο χρόνος επιβίωσης των αρσενικών είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τα θηλυκά. Υψηλότερη υγρασία ή θερμοκρασίες κάτω των 20°C επιτρέπουν γενικά μεγαλύτερους χρόνους επιβίωσης.

Τα ακάρεα της ψώρας είναι πολύ ευάλωτα μακριά από τον ξενιστή ιδίως σε συνθήκες χαμηλής σχετικής υγρασίας περιβάλλοντος. Σε σύντομο χρονικό διάστημα χάνουν σημαντικές ποσότητες νερού από σώμα τους τις οποίες αδυνατούν να αναπληρώσουν από την ατμοσφαιρική υγρασία και τελικά πεθαίνουν από αφυδάτωση. Η μείωση της υγρασίας του χώρου (πχ. αερισμός) και η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορούν να μειώσουν δραστικά το χρόνο επιβίωσης των ακάρεων της ψώρας εκτός του ξενιστή.

Λόγω της μειωμένης ικανότητας των ακάρεων της ψώρας για αντοχή στην αφυδάτωση, θεωρείται ότι σε ξηρά κλίματα (<50% RH) τα ακάρεα επιβιώνουν και παραμένουν μολυσματικά για λιγότερο από 36 ώρες.

Γενικά, σε ξηρά κλίματα, μπορεί να μην είναι απαραίτητος εκτεταμένος καθαρισμός, απολύμανση και πλύσιμο για την εξάλειψη των ακάρεων από χώρους όπως οικίες, σχολεία και νοσοκομεία. Απομονώνοντας για 48 ώρες ένα δωμάτιο, τα κρεβάτια, τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα, σε θερμοκρασία δωματίου, αναμένεται να θανατωθούν τα ακάρεα της ψώρας που τυχόν υπήρχαν στο χώρο. Αν και δεν είναι γνωστό εάν και πόσο μπορούν να επιβιώσουν τα ακάρεα της ψώρας στην κατάψυξη των κοινών ψυγείων (-15 έως -17 οC) Η κατάψυξη μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να θανατωθούν τα ακάρεα της ψώρας που βρίσκονται σε παιχνίδια, λούτρινα κουκλάκια, μικρά μαξιλάρια, ιματισμός, παπούτσια και αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν.

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Από τη στιγμή που θα βρεθεί στην επιδερμίδα ενός ξενιστή, το άκαρι μπορεί σχετικά γρήγορα να βυθιστεί εντελώς στην κεράτινη στιβάδα. Τα θηλυκά αρχίζουν τη διείσδυση σε περίπου 20 λεπτά ενώ αρσενικά, νύμφες και προνύμφες ξεκινούν να σκάβουν σήραγγες σε λιγότερο από 5 λεπτά αφότου τοποθετηθούν στο δέρμα.

Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και του εκτεθειμένου δέρματος αμέσως μετά την επαφή με μολυσμένους ασθενείς ή τον χειρισμό πιθανώς μολυσμένων αντικειμένων

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η στενή δερματική επαφή με μολυσμένους ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 8 ώρες από την έναρξη της θεραπείας

  • Άμεση διάγνωση και θεραπεία των ασθενών
  • Ταυτόχρονη προφυλακτική θεραπεία στα μέλη της οικογενείας, σεξουαλικούς συντρόφους και ανθρώπους με τους οποίους έχουν έρθει σε στενή επαφή.
  • Περιβαλλοντικά μέτρα (αρχίζουν την ίδια ημέρα με την έναρξη της θεραπείας)
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών και του συγγενικού  τους  περιβάλλοντος  για  επαγρύπνηση και θέματα τήρησης προσωπικής υγιεινής για την αποφυγή επαναμόλυνσης

Η αντιμετώπιση της ψώρας θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την αρχική διάγνωση, και περιλαμβάνει επάλειψη ολόκληρου του σώματος με ειδική αντιψωριακή λοσιόν. Τοπική θεραπεία γίνεται με: κρέμα permethrin , Crotamiton, Malathion, Benzyl benzoate, Allethrin σε spray. Η μόνη από στόματος θεραπεία γίνεται με ivermectin που θεωρείται αποτελεσματική και ασφαλής.

Για να εκριζωθεί πλήρως όμως η νόσος, πρέπει να υποβληθούν στην ίδια θεραπεία όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμη και αυτά που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα. Συνήθως μία θεραπεία είναι αρκετή, ίσως όμως χρειαστεί επανάληψη. Η ανοσοθεραπεία επίσης με τον χρόνο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του αλλεργικού και του επιτρέπει να ζει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέσα σε έναν κόσμο με άπειρα αλλεργιογόνα.

Η καθυστερημένη δε διάγνωση , μιας και η ψώρα μοιάζει συχνότατα με άλλες δερματοπάθειες όπως η ξηροδερμία, το έκζεμα, η δερματίτις κλπ.,  θα αντιμετωπιστεί με πιο επώδυνες κλινικές εξετάσεις.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Καλός καθαρισμός του χώρου και των επιφανειών µε κοινά απορρυπαντικά ή και ήπια απολυμαντικά, ιδίως στις περιπτώσεις Νορβηγικής ψώρας.
  • Καθημερινή χρήση ηλεκτρικής σκούπας (κενού) στους χώρους διαμονής των ασθενών καθώς και για χαλιά, στρώματα ή έπιπλα με ταπετσαρίες τα οποία δεν μπορούν να πλυθούν και απόρριψη του σάκου συλλογής της σκούπας μέσα σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα.
  • Παρόμοια μέτρα καθαρισμού του χώρου θα πρέπει να εφαρμοστούν και στα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά των ασθενών ή άλλους χώρους όπου παρέμειναν ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Πλύσιμο χωριστά, των ρούχων, πετσετών και κλινο- σκεπασµάτων που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασθενή έως και 7 ημέρες πριν την έναρξη της θεραπείας του.
  • Η μεταφορά του μολυσμένου ιματισμού πρέπει να γίνεται σε πλαστικό σάκο και να γίνει απευθείας απόθεση εντός του πλυντηρίου, χρησιμοποιώντας πάντα γάντια μιας χρήσης.
  • Συνιστάται πλύσιμο στον πιο ζεστό κύκλο πλυσίματος και στεγνώματος του πλυντηρίου (> 60°C) ή να πλένονται σε λεκάνη µε καυτό νερό και απορρυπαντικό. [Θερμοκρασίες άνω των 50°C για τουλάχιστον 10 λεπτά, θανατώνουν τα ακάρεα και τα αυγά τους]
  • Το στέγνωμα εάν είναι δυνατό να γίνεται σε στεγνωτήριο, σε θερμό πρόγραμμα ή µε άπλωμα στον ήλιο.
  • Μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα θα πρέπει να ακολουθεί σιδέρωμα.

  • Στεγνό καθάρισμα για τον ιματισμό που δεν μπορεί να πλυθεί σε υψηλή θερμοκρασία.
    • Αντικείμενα τα οποία δεν είναι δυνατό να πλυθούν, όπως παπούτσια, χνουδωτά παιχνίδια και μαξιλάρια μπορούν να σφραγιστούν σε πλαστικές αεροστεγείς σακούλες και να παραμείνουν εκεί για 7 (έως 14) ημέρες.
    • Κουβέρτες, παπλώματα, χαλάκια, στρώματα κλπ μπορούν να παραμείνουν απλωμένα για μια ολόκληρη ημέρα στον ήλιο.

Διαδικασία καθημερινού καθαρισμού και απολύμανσης

χώρων διαμονής/περίθαλψης ασθενών με ψώρα

  1. Φορέστε προστατευτικό ιματισμό μιας χρήσης (κάλυμμα κεφαλής, ποδιά, γάντια)
  2. Αερίστε το δωμάτιο
  3. Σκουπίστε και στεγνώστε το δάπεδο εάν είναι υγρό
  4. Καθαρίστε το δάπεδο με απορρυπαντικό
  5. Απολυμάνετε το στεγνό δάπεδο με απολυμαντικό με βάση τη χλωρίνη
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες με απολυμαντικό με βάση τη χλωρίνη
  • Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό του χώρου πρέπει να καθαριστούν ή να πλυθούν προσεκτικά και να απολυμανθούν μετά τη χρήση
  • Απορρίψτε σωστά τον προστατευτικό ιματισμό μιας χρήσης μετά το πέρας των εργασιών καθαρισμού

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΨΩΡΑΣ

Επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση

Με την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας, στον χώρο διαμονής, εκτός από τα κλινοσκεπάσματα και ρούχα, πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν Επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου

Οι Επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση, σε στρώματα, σαλόνια , μοκέτες- χαλιά, λείες επιφάνειες αλλά και την εξυγίανση από τα αιωρούμενα ρυπογόνα μικροσκοπικά φορτία, από τα περιττώματα και τα αποσυντεθειμένα ακάρεα, μπορούν να προσφέρουν περισσότερη προστασία από την εσωτερική επιμόλυνση, αλλά και να αποτρέψουν σε μεγάλο ποσοστό την χρήση χημικών κλπ,

Η ανάγκη μέριμνας για την υγεία, μέσα από την διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, έχει σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση ανάλογων εναλλακτικών μεθόδων μιας Ισορροπημένης καθαριότητας για την βελτιωμένη ποιότητα του.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο Επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση σε Επαγγελματικές Bio-Εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και Εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην εκτελεσθείσα θεραπευτική αγωγή.

Πηγή: Μπενάκειο φυτοπαθολογικό ινστιτουτο (Δρ. Γεωργιος Καλιόπουλος)

AΠΑΛΛΑΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ EXTERMINATORS 

Για την καταπολέμηση των ακάρεων κάνουμε εντομοκτονία με υπολειμματικά σκευάσματα με την χρήση ψεκαστήρα υψηλής ή χαμηλής πίεσης ανάλογα με τον χώρο και το είδος της μόλυνσης. Μαζί με το ακαρεοκτόνο χρησιμοποιούμε και απολυμαντικά για την καταπολέμηση μικρόβιων που μεταδίδονται με την άκαρι της ψώρας. 

Οι τεχνικοί της exterminators.gr εταιρείας απολυμάνσεων απεντομώσεων & μυοκτονιών στην Αθήνα, με περισσότερα από 70 χρόνια εμπειρίας σε υπηρεσίες παρασιτολογικού ελέγχου, γνωρίζουν και κατανοούν τις συνήθειες του κάθε είδους των παρασίτων και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα και απολυμαντικά για να αντιμετωπίσουν τα ακάρεα αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ 24/7. ΚΑΛΕΣΕ ΤΩΡΑ!!

EXTERMINATORS  210 60 10 745